De werkzaamheden naderen de voltooiing, zaterdag gaat de ijssalon open.
De werkzaamheden naderen de voltooiing, zaterdag gaat de ijssalon open. Foto: Job Schepers

IJssalon moet leegte oude postkantoor vullen

Wat komt er in het oude postkantoor aan de Parkstraat? Het is een vraag die mening Texelaar bezighield, zeker nadat het pand werd aangekocht door Frits Langeveld. De Texelse Courant bracht op één april het nieuws dat 'de beer' een Chinees restaurant zou starten. Nu is bekend wat er daadwerkelijk in komt. Morgen opent aan de kant van de Slock ijssalon Pico Bello in het gedeelte waar Toko Mina gevestigd was.

De ijssalon opent morgen om 14.00 uur en als we donderdag een kijkje nemen moet er nog een hoop gebeuren. Aannemers zijn druk in de weer met het afronden van de laatste zaken. "Morgen zijn de werkzaamheden klaar en kan alles schoon. Het ijs wordt geleverd en de koeling in en zodra alles tiptop is, kunnen de bakken worden gevuld. Ook de softijsmachine komt morgen", vertelt een tevreden Langeveld. De ijssalon houdt niet in dat Langeveld zelf weer terugkeert in de wereld die hem zo bekend is.De salon gaat gerund worden door Alja Barends van de Swirls. Langeveld weet op zijn kenmerkende wijze uit te leggen hoe uniek de formule is. " Deze formule bestaat uit dertig soorten schepijs en vijf smaken softijs. Ook een fruit/groentebar van waaruit de diverse groente en fruit Smoothies gemaakt kunnen worden zal een belangrijk onderdeel zijn." Langeveld komt superlatieven te kort voor zijn eigen onderneming. "Als enige op Texel (en de rest van Nederland) kan een vers getapt Schapenmelk ijsje verkregen worden", stelt hij. Dat ook anderen schapenmelkijs verkopen is volgens 'de beer' anders. "Dat is op kleine schaal, niet zoals het hier gebeurt. Willem "Parel" Roeper gaat de receptuur samenstellen. Ook het populaire Frozen-Yoghurt concept uit Duitsland zal hier te verkrijgen zijn. In Nederland is dat nog minder bekend." Barends heeft er in ieder geval zin in. "Het wordt prachtig. Ik ben niet bang dat het niet op tijd af is. Bij eerdere zaken hebben we wel gehad dat we op de dag van de opening nog aan het klussen waren. Het komt helemaal goed", vertelt ze.

Vertraging

Maar het toenmalige postkantoor is veel groter dan dat ene hoekje, wat gaat er met de rest gebeuren? Voorlopig niets, al denkt Langeveld daar zelf heel anders over. "Ik heb wat strubbelingen met de gemeente. Aan de andere zijde - nog voorbij de monumentale gevel - wil ik de wand er uit breken, zodat er een open geheel ontstaat. Dat houten gedeelte. Daar krijg ik nog geen toestemming voor, maar ik heb vertrouwen in een goede afloop." Hij loopt door het geheel gestripte pand en laat het wandje zien dat met de klap van een hamer zo te verwijderen is. Op de grond ligt al een uitsnede van de ijsbar, zoals Langeveld het uiteindelijk in zijn hoofd heeft. De ijssalon zoals die er nu komt, is een tijdelijke oplossing. Aan de zijde van Meubelhandel Oosterhof moet een culinair afhaalcentrum komen. "Met een Caribisch uiterlijk en met gerechten van over de hele wereld. Ik ben ervan overtuigd dat dat concept aanslaat. Maar dan moet die gevel er wel uit. In het gedeelte dat dan nog over is wil ik een grote brasserie"

Opgeknapt

Er is vaak kritiek op Langeveld en de manier waarop hij met verschillende panden omgaat, maar het oude postkantoor ziet er van buiten in ieder geval alweer een stuk beter uit. De muren zijn opnieuw gevoegd, de kozijnen geschilderd en ook de dakgoten worden gerenoveerd. Binnen is nog een hoop te doen. Alle tussenwanden zijn er uitgebroken en nu valt echt op hoe groot de ruimte is. "En dan te bedenken dat hieronder nog een kelder zit. Dat wist ik helemaal niet, die kwamen we bij het breken tegen", vertelt Langeveld. Wanneer zijn culinaire droom gerealiseerd is, blijft voorlopig nog onduidelijk. Wordt ongetwijfeld vervolgd, vanaf morgen is er in ieder geval ijs te verkrijgen.