Politieke onenigheid over nieuwe schuur

Coalitiepartijen VVD, PvdA en Texel 2010 en het college stonden dinsdagavond tijdens de raadsvergadering lijnrecht tegenover elkaar over de toekomstige bouw van een agrarische stolpschuur aan het Hoge Achterom bij Den Hoorn.

De nieuwe stolpschuur moet komen op een plek waar nu een sobere schuur staat. Het college wilde in het nieuwe bestemmingsplan Den Hoorn, dat dinsdag werd vastgesteld, de bouwmogelijkheden niet verruimen. Het Hoge Achterom is volgens B en W een 'kwetsbare dorpsrand' die deel uitmaakt van het beschermd dorpsgezicht. Het college is niet tegen een stolpschuur, maar wil zich pas over verruiming buigen als er een concreet bouwplan is.

VVD, PvdA en Texel 2010 dachten daar anders over en kwamen met een gezamenlijk voorstel om nu alvast ruimere bouwmogelijkheden in het bestemmingsplan op te nemen, omdat een agrarische stolpschuur meer ruimte vraagt. Dan gaat het om de afmetingen voor agrarische bedrijfsgebouwen zoals die in het bestemmingsplan Buitengebied worden gehanteerd. Volgens Jur Schuiringa (VVD) wordt initiatiefnemer P. Lap daarmee een hoop geld bespaard dat hij anders aan diverse langlopende procedures kwijt zou zijn. De huidige schuur is circa 104 vierkante meter groot. Bedoeling is in de toekomst een stolpschuur van 168 of 182 vierkante meter te bouwen. Die moet volgens Lap tot een mooiere aanblik leiden. Wethouder Eric Hercules waarschuwde de partijen dat er nu een ongebruikelijke route wordt gevolgd en dat er geen sprake is van gelijke behandeling van gelijke situaties. Volgens hem is Lap ook niet gediend bij de nu gevolgde route. Als mensen bezwaar aantekenen tegen de bouw van de nieuwe stolpschuur kan hij minder sterk staan bij de bestuursrechter.

De situatie leidde tot een schorsing waarbij VVD, PvdA en Texel 2010 intern met elkaar om tafel gingen. Het leidde niet tot wijzigingen, al gingen bij het stemmen de vingers van de PvdA-raadsleden niet van harte de lucht in. Edo Kooiman (Texels Belang) nam het woord "cliƫntelisme" in de mond wat tot een felle reactie bij Schuiringa leidde. Hij wilde excuses, maar die kwamen er niet. Kooiman zei alle vertrouwen in Lap te hebben, maar vroeg zich wel af wat de gevolgen van de ruimere bouwmogelijkheden zijn als iemand anders eigenaar wordt. De functie van de nieuwe schuur verandert niet: het is een agrarisch bedrijfsgebouw. Dat betekent volgens de gemeente dat er niet kan worden gewoond.