SunBeats houdt

gemoederen bezig

SunBeats is volgens vergunning verlopen. Dat was gisteren het beeld bij de gemeente op basis van geluidsmetingen die bij het dancefeest bij Paal 17zijn verricht.

Het geluid van het festival was zaterdagavond en zaterdagnacht tot 2.00 uur op diverse delen van het eiland te horen. Den Burg kreeg het mee, er kwamen meldingen uit Oudeschild en ook in Oosterend was te horen dat er een feest was op het strand. Het leidde tot klachten bij gemeente en politie. Dat het geluid ver droeg, is vermoedelijk het gevolg van de zuidwesten/westenwind die er zaterdagavond stond. Corina van de Wetering, één van de organisatoren, zegt het naar te vinden dat er mensen wakker hebben gelegen van het geluid. "Daarvoor wil ik iedereen mijn excuses aanbieden." Het is vaker voorgekomen dat bij een verkeerd staande wind het geluid ver over het eiland droeg. "We hebben wel gehad dat het windstil was en toen was het geluid in De Waal te horen."

De Regionale Uitvoeringsdienst Noord-Holland Noord verrichtte zaterdag en zondag op verzoek van de gemeente geluidsmetingen. De uitkomsten daarvan worden volgens de gemeente meegenomen in de evaluatie van het evenement. "De resultaten van de evaluatie zijn mede bepalend voor de voorwaarden van vergunningverlening voor een toekomstige aanvraag voor dit evenement." Volgens organisator Mark Röpke bleven de geluidsmetingen binnen de maxima (96 Decibel (A) en 111 Decibel (C) in de vergunning. Er werd vier keer gemeten. De metingen vonden volgens Röpke plaats bij de geluidsboxen, in het midden van het terrein en buiten het terrein.

Texel 2010 stelde zondag vragen aan het college over de geluidsoverlast. De partij vindt dat bewoners en toeristen die part nog deel hebben aan het evenement zoveel als mogelijk ontzien moeten worden. Voorgesteld werd dat te doen door middel van geluidswallen voor de duur van het evenement." De partij wil ook van het college weten of zij het "ernstig geluidsoverlast veroorzakende evenement" vindt passen binnen de kernwaarden en de Texelprincipes. "Mocht de overlast niet beperkt kunnen worden dan wil Texel 2010 dat er geen vergunning meer wordt afgegeven voor dit evenement."

Het onderwerp geluidsoverlast leidde op de social media tot veel reacties. Een hoop reageerders vonden het aankaarten van de geluidsoverlast gezeur en stelden dat zoiets één keer per jaar prima moet kunnen. Er waren ook felle reacties naar mensen die de overlast aankaartten. Het dancefeest zelf verliep gezellig. Er waren zaterdagavond tweeduizend mensen op het strand bij Paal 17. De gemiddelde leeftijd was 35 jaar volgens Van de Wetering. "Het is niet alleen een feest voor de jeugd zoals gesuggereerd is."