Larissa Klaassen:
Larissa Klaassen: "Zodra ik de boot op loop, laat ik alle drukte achter in Den Helder." Foto: Vianny Premsela

Voorrecht alles zo dichtbij te hebben

Wat is je favoriete plek op Texel?
Dat is een moeilijke vraag, want als ik in het weekend thuiskom na een week hard trainen of als we terugkomen na een paar weken trainingskamp is heel Texel mijn favoriet. Zodra ik de boot op loop, laat ik alle drukte achter in Den Helder. Ik ben altijd graag thuis bij mijn moeder en zusjes en op de boerderij bij Hans Kikkert waar ik mijn paardjes heb staan en het heerlijk vind om tegen een koe aan te liggen in het land en weg te dromen zonder dat iemand je stoort.


Hoe ervaar je de mensen op Texel?
Vaak erg spontaan, gezellig, 'ze weten wat ze willen' en betrokken. Waar ik ook kom, iedereen vraagt hoe het gaat en wenst mij succes. Gaat het iets minder dan wensen ze mij sterkte en hebben we een medaille gewonnen vieren we het met zijn allen. Hoewel ik lang niet meer zo vaak op Texel ben blijft iedereen betrokken en oprecht geïnteresseerd.


Hoe beleef je de natuur op Texel?
De natuur op Texel vind ik heerlijk. Ik kan er altijd erg van genieten om met mijn geleidehond Nyla door het bos te wandelen, met een goede vriendin en de paardjes over het strand te rijden, te trainen over alle weggetjes langs boerderijen… Elke keer weer vind ik het een voorrecht om alles zo dichtbij te hebben, terwijl sommige mensen aan de overkant uren in de auto zitten voor ze op het strand zijn.

Hoe beleef je de dorpen op Texel?
Heel verschillend, want elk dorp heeft zijn eigen unieke sfeer. Ik heb 20 jaar in Den Hoorn gewoond en vond het daar heerlijk. Ik liep altijd graag een rondje langs de duintjes onder Den Hoorn en helemaal 's avonds als de laatste boot geweest was, hoorde je alleen wat krekels en schapen.

'Zolang je in jezelf gelooft kun je alles bereiken wat je wilt'

Wat voor werk doe je?
Mijn fulltime werk is de topsport en ook dat gaat gewoon door als ik thuis ben op Texel. Vaak ben ik ook bezig met werkzaamheden voor mijn stichting VIPSport. Daarnaast werk ik nog een paar uurtjes als toegankelijkheidsexpert bij Studentenzaken van de Hogeschool van Amsterdam.


Wat doe je naast je werk zoal op het eiland?
Vooral ontspannen en genieten van de momenten dat ik samen ben met mijn familie. Gezellig afspreken met een goede vriendin, wandelen, lekker aan het werk op de boerderij tussen de koeien, werkzaamheden voor mijn stichting, genoeg om op te noemen! Maar als het even kan vind ik het ook lekker om gewoon even niks te doen. Lekker op de bank met een kop thee, een goed boek, mijn kat op schoot en m'n hond aan mijn voeten.

In welk café/restaurant op Texel kom je graag?
Hoewel ik geen uitgaansmens ben, kom ik wel af en toe graag in de 12 Balcken als ik even gezellig ga bijkletsen met een goede vriend of vriendin. Dan verkies ik die toch ruim boven drukke plekken in De Koog, hoewel je daar ook heerlijk uit eten kunt gaan.

Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het is?
De rust en het eigen karakter van Texel. Texel is Nederland in het klein en dat moet zo blijven. Proberen zoveel mogelijk banen voor jongeren te creëren en daarna behouden (zeker nu het flexwerken steeds populairder wordt zie ik daar wel mogelijkheden), dan verdwijnen ook niet alle basisscholen en houden we de samenleving wat in evenwicht.

Wat zou er op Texel anders mogen?
Soms is het allemaal wat teveel op de toeristen gericht. Natuurlijk draait de economie hier vooral op de toeristen, echter vind ik het wel zonde dat de wat kleinere ondernemers het niet altijd redden. En van sommige dingen vraag ik mij af: moet dit nu perse anders? Soms kan het volgens mij namelijk ook prima op de manier zoals het aan de overkant gaat.

Goede herinnering aan Texel?
Mijn geweldige basisschoolperiode, gym bij ZDH, daarna turnen bij GVT, majorette bij DEK, de Jongerenraad mogen voorzitten en zo kan ik nog wel even doorgaan. Als ik geen goede herinneringen aan Texel zou hebben gehad, dan had ik hier niet ook nog gewoond en willen blijven wonen!



Wat is er eeuwig zonde aan Texel?
Eeuwig zonde is misschien een beetje een groot woord, maar wat ik zeker wel zonde vind is dat steeds meer verdwijnt doordat de samenstelling van de bevolking verandert. Bijvoorbeeld de Jan Drijverschool die er niet meer is (terwijl er nu juist ook weer gezinnen met kinderen in Den Hoorn zijn komen wonen), de majorettes die vrijwel overal zijn verdwenen, het hout jutten voor de Meierblis…

Waarin onderscheidt Texel zich van de overkant?
Op Texel heerst niet de gehaaste en gedwongen sfeer die ik aan de overkant vaak wel ervaar. Het is een plek waar je vrij en jezelf kunt zijn en die ik vooral associeer met 'even bijtanken'. Zodra ik de boot op stap laat ik alle drukte ook achter in Den Helder en op maandag pak ik dat uitgerust weer op.



Wat doe je over vijf jaar op Texel?
Ik hoop nog steeds allemaal dingen die ik leuk vind! Tot nu toe zeg ik elke keer 'ik zie wel wat er op mijn pad komt' en dat pad bewandel ik dan. Tot nu toe heeft mij dit prachtige momenten gebracht waardoor ik ben geworden wie ik ben. Ik zeg altijd maar (dat is ook mijn levensmotto): 'Zolang je in jezelf blijft geloven kun je alles bereiken wat je wilt. Of je nu een beperking hebt of niet…'



Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van…' willen zien?
Nils Lely. Hij heeft mij op vele gebieden geholpen en geïnspireerd, samen met Sylvia Schoo. Zij was mijn mentor in de eerste klas. Nils spreek ik nog af en toe en dan denk ik altijd weer terug aan de momenten dat we samen muziek hebben gemaakt, hoe hij mij in zijn eigen tijd heeft geholpen met de middelbare school om mijn diploma te kunnen behalen en heeft bijgedragen aan het worden wie ik nu ben. En daar ben ik trots op!