Wielerveteraan  Cees Vlaming verricht vanuit de 2CV de start van de Ronde van De Waal.
Wielerveteraan Cees Vlaming verricht vanuit de 2CV de start van de Ronde van De Waal. Foto: Willem Sangers

Jordy Vinke snelste bij Ronde van De Waal

Jordy Vinke heeft zondag de Ronde van de Waal gewonnen. Zondagmiddag was de Texelaar Arjen Bos uit Bolsward net de snel af. Derde werd Niels Bos. Het wielerfestijn werd overschaduwd door een valpartij bij de recreanten.

Frans was dan wel niet de voertaal van de ''Tour de Sommeltjesville'', spreekstalmeesters Aart Slegh en Ricardo de Graaf presenteerden wel met Franse flair en bijbehorende slag. De wielerronde zou niet compleet zijn zonder wielerhelden uit het verleden. Het was daarom ook de dag van de gebroeders Cees en Jacob Vlaming, die met de veelbesproken wisselbeker uit 1960 naar De Waal waren gekomen. Als eregast genoten ze met volle teugen van het wielerfestijn. Fier overeind in de 2CV van mede-organisator Rob Teisman die bij aanvang voor de renners uit reed, verrichten ze de start. Het eerste rondje in ontspannen tempo, maar zodra de gebroeders de rode vlag lieten wapperen, ging het los. In volle vaart over het hobbelige Hogereind, via twee bochtjes de Bomendiek op, met schuin wind mee over het asfalt naar de Rotonde en na de haarspeld weer het klimmetje op. Thijs Zuurbier, drager van de oranje klassementstrui, en Wim Botman, winnaar in Oosterend, ontbraken beiden. Jordy Vinke was er wel en had zijn zinnen op De Waal gezet, maar had in de Fries Arjen Bos een geduchte concurrent. De twee renners die elkaar kennen uit het Noord-Hollandse wielercircuit, lieten het peloton vrij snel hun achterwiel zien en bouwden hun voorsprong gestadig uit. Achtervolgers Niels Bos, Niels Jimmink en andere rijders zagen het duo steeds verder uit het zicht verdwijnen. De voorsprong van Vinke en Bos liep op tot circa driekwart ronde. De twee renners waren aan elkaar gewaagd. Maar bij het ingaan van de laatste bocht nam Vinke de koppositie en gaf die niet meer uit handen. Vinke won de Ronde en nam ook de oranje klassementstrui over van de afwezige Thijs Zuurbier. Ook kreeg Vinke uit handen van de gebroeders Cees en Jacob Vlaming de zwaarbevochten wisselbeker die Jacob in 1960 voor het laatst had gewonnen. Denise Betsema eindigde als snelste vrouw.

Valpartij

Domper op het wielerfeest was een valpartij bij de Recreanten. In de bocht bij de Bomendiek kon Pieter Bakker de vallende Sverre Eschweiler niet meer ontwijken en stuiterde over de kop. De onfortuinlijke renner ging met een gebroken sleutelbeen de ambulance in. Er deden zich zondag meer valpartijen voor, waarbij het letsel beperkt bleef tot geschaafde lichaamsdelen. Met nog enkele rondes te gaan werd de wedstrijd stilgelegd en niet meer hervat. De uitslag is bepaald door bij iedere doorkomst te kijken wie er op kop lag. Die kreeg één punt. Bij de A-rijders kwam na telling Rob Bakker als winnaar uit de bus, tweede werd Robert Boersen, die zijn oranje trui behoudt. Andre Pijnacker en Dennis van der Veen deelden de derde plaats. Veel bewondering was er voor de jonge Lola Bakker, die zich prima wist te handhaven. Snelste vrouw bij de Recreanten Eevline Dijkstra mocht kussen van beide speakers in ontvangst nemen. In de B-categorie was de eerste plaats voor Robert-Jan Appel, tweede werd Marco Drijver en derde Gerard Timmerman. Veel enthousiasme ook bij de jeugd. Snelste bij de junioren was Diederik Jimmink, tweede Marit Bakker en de derde plaats was voor Pelle van Onzen.