Clubvoorzitter Jan van Andel geflankeerd door de winnaars
Clubvoorzitter Jan van Andel geflankeerd door de winnaars Foto: Golfclub De Texelse

Van der Schaaf en Schuijl kampioen

Maeike van der Schaaf en Jordy Schuijl zijn de winnaars geworden van het Clubkampioenschap Strokeplay 2016 op De Texelse. Het tweedaags toernooi startte zaterdagochtend. Deze wedstrijd bepaalt wie zich een jaar lang de beste golfer van Texel mag noemen.

Van der Schaaf is al jaren bovenin het klassement te vinden, maar wist nog nooit de beker te winnen. Deze editie kwam de tegenstand van Lotte Berghauser-Pont. Beide dames hebben een enigszins gelijke speelsterkte en dat uitte zich dan ook in de stand. Berghauser-Pont(97) maakt zaterdag twee prachtige birdies maar de constante swing van Van der Schaaf (92) betekende vijf slagen voorsprong na dag één.
Constant zijn is een hele belangrijke eigenschap in strokeplay. Dat bewees de winnares door dag twee ook met 92 slagen af te sluiten. Berghauser-Pont houdt Van der Schaaf goed bij, maar kan de achterstand van de eerste dag niet inhalen. Van der Schaaf werd zo kampioen dames Strokeplay 2016. Eindelijk, en verdiend.

Bij de heren speelde een sportief generatieconflictje als de jonge garde vast voornemens is om de "oude poep" mores te leren. Jordy Schuil en Hugo Groothuis tegen oud winnaars als Menno Schuil, Antoine Kersten en kampioen 2015 Herbert de Geer. De jeugd nam zaterdag in ieder geval een fikse aanloop. Jordy Schuil voorop met een strakke 76 slagen, Hugo Groothuis (78) op zijn hielen en alleen Antoine kersten (78) weet het geweld nog bij te benen. De Geer stond op vier slagen. Menno Schuil voelde het gevolg van twee iets mindere afslagen op De Texelse, een 9 op hole 11 en nog zo iets op 14 maakte een einde aan zijn ambities.
Jordy Groothuis bleef het goed doen, ook op zondag. Hij eindigde de dag op 83 slagen, maar daar zijn vooral de laatste twee holes debet aan waar hij vijf slagen laat liggen. Groothuis (86) blijft in de buurt, Menno Schuil (82) beleeft een goede tweede dag, Kersten (89) heeft net als Herbert (94) niet zijn beste spel in de finale. Allemaal is het niet genoeg om de precisie en de snelheid van Jordy te evenaren. De jeugd heeft de macht weer gegrepen. Hugo en Lotte winnen beide wel het netto klassement.