Stan Boon van de Beeldentuin en kruidenkenner Jane van Hoogen.  Ze geeft rondleidingen.
Stan Boon van de Beeldentuin en kruidenkenner Jane van Hoogen. Ze geeft rondleidingen. Foto: Gerard Timmerman

Wilde plant als lunch

''Gezondheid zit in de natuur. Maar de kennis daarover is helaas nihil'', zegt Jane van Hoogen, kenner van kruiden en wilde planten. Ze is neergestreken in de natuur- en beeldentuin aan het Oude Dijkje bij De Koog. Elke zondag geeft ze er een rondleiding.

Mensen rennen voor het minste of geringste naar de apotheek, maar de geneeskracht zit in de natuur, vertelt Jane. ''In deze tuin van Stan (Boon) groeit van alles. Dit is voor mij als thuiskomen'', wijst ze op allerlei kruidachtige gewassen. In deze tuin, maar ook elders. ''Texel is zó rijk aan eetbare planten. Neem winterpostelein. In de winkel verkopen ze het keurig in kleine pakjes, maar de tuinwal bij het gemeentehuis staat het er vol mee. Dat is er vanzelf gekomen. Maar vrijwel niemand die het weet. De kennis over eetbare wilde planten is nihil. Alleen al wat er wordt weggegooid. Zoals het groene lof van wortels of witlofpennen. Dat wordt eraf gesneden en weggegooid. Maar het is prima om te eten. Net als dat van schorseneer. Het smaakt verrukkelijk.''

Jane, behalve kenner van kruiden en wilde planten, ook ontwerper van de beroemde tuin van kasteel Baexem in Zuid-Limburg, weer waarover ze praat. '''Als je vocht in je knie hebt, dan helpt een compres van jong kleefkruid. Ook hemelsleutel staat bij vrijwel iedereen in de tuin. Het zit vol antibioticum. Herderstasje stabiliseert lage en hoge bloeddruk. Je neemt het rauw in, het werkt vrijwel direct, ook tegen opvliegers. Vogels pikken ervan als ze ruzie hebben gehad om tot rust te komen. Helmkruid is goed tegen aambeien, vroedvrouwen sturen de kraamheren er vroeger op uit om het te halen voor hun vrouwen. Mierikswortel helpt tegen astma. De gezondheid zit in de natuur. Probleem van het voedsel van tegenwoordig is dat het groeit op uitgeputte grond, er zitten geen mineralen in. Planten die in het wild groeien, zitten er vol mee. Als ik daar een soepje van maakt, staat dat stijf van de mineralen. Dat geeft enorm veel energie.'' En zo kan Jane nog wel even doorgaan, ze zit vol verhalen over kruiden en andere eetbare wilde planten. Die bewaart ze liever voor de rondleidingen die ze elke zondag door de tuin geeft. Er is veel te zien en te leren, alleen al de zeven tuinen op het landgoed. De rozen-, Franse- en Engelse tuin, de heemvijver, het heideveldje, de moestuin, bijenstal, de kruiden- en bloementuin en de boomgaard. ''Overal groeien wilde planten. Zoals daslook, wilde postelein, weegbree, zevenblad, hondsdraf en brandnetel. Ik leer de gasten die te herkennen en wat je er mee kunt doen. We bakken pizza en maken samen een heerlijke lunch, die we met elkaar opeten. Ik krijg daarbij hulp van enkele dames.'' Het begint om 11.00 uur, de kosten zijn €20,- per persoon. Aanmelden via Jane, tel. 06-26566488 of janvanhoogen@texel.com of Stan: texelstanboon@gmail.com of tel. 06-22115641.