Plusvakken op komst voor OSG

Het gepersonaliseerd leren op de OSG moet komend schooljaar leiden tot de komst van zogeheten Plusvakken.

Dat zijn volgens school vakken voor leerlingen die straks wat extra uitdaging kunnen gebruiken en ook wel wat extra's willen leren. De OSG gaat inventariseren wat leerlingen graag willen en wat er mogelijk is. Tijdens de informatieavonden die afgelopen week op school werden gegeven, werd een oproep gedaan voor vrijwilligers die een uur per week met kleine groepjes leerlingen (maximaal tien) voor een Plusvak aan de gang willen gaan. De Plusvakken worden gegeven na 15.00 uur, na schooltijd.

Volgens rector Marcella Engbrenghof hebben leerlingen al aangegeven dat zij wel willen leren hoe ze moeten koken als ze op kamers gaan of zien ze Spaans of Latijn als extra taal wel zitten. Er zijn ook leerlingen die naast de reguliere lessen willen leren hoe ze moeten lassen, filosoferen, hoe ze meer met ICT kunnen doen of hoe ze een eigen bedrijf moeten opstarten. Belangstellende vrijwilligers voor de Plusvakken kunnen zich volgens de OSG melden bij het secretariaat van de school op secretariaat@dehogeberg.nl. Volgens de school is het idee achter de Plusklassen dat leerlingen altijd wel dingen hebben die ze leuk vinden en waar ze graag wat meer over willen weten.

De plannen voor de invoering van het gepersonaliseerd leren zijn volgens Engbrenghof door ouders over het algemeen positief-kritisch ontvangen. De school kende dinsdagavond een hoge opkomst. Er was gerekend op circa zestig mensen, maar het werden er bijna driehonderd. Hoeveel mensen er gisteravond waren, is niet bekend. Ouders konden tijdens de bijeenkomsten opmerkingen en vragen schrijven op papiertjes die na afloop werden verzameld. Volgens Engbrenghof volgt er nog een factsheet met antwoorden op de vragen.

Er meldden zich dinsdagavond veertien mensen bij school om plaats te nemen in een nieuwe klankbordgroep. Die gaat vanaf komend schooljaar in de gaten houden hoe het gepersonaliseerd leren zich op school ontwikkelt. De nieuwe manier van leren moet er voor de OSG onder meer toe leiden dat de school als brede school kan blijven bestaan. Het moet verder leiden tot een kwaliteitsverbetering en meer motivatie en leerplezier bij leerlingen en leraren en een betere aansluiting op de basisscholen en het vervolgonderwijs na de OSG. De school is al een paar jaar bezig met de voorbereidingen om het gepersonaliseerd leren in te voeren. Dat is geen term die op de OSG is bedacht, maar een manier van leren die landelijk op scholen wordt ingevoerd.