"De Zestig van Texel met Knip" is een ode aan Jan Knippenberg.

Ode aan Jan IJzervoet op school

Belgisch lesmateriaal met een Texelse achtergrond. Een onwaarschijnlijke combinatie. Toch is dit het geval met het boekje "De Zestig van Texel met Knip", met in de hoofdrol ultraloper Jan Knippenberg die overleed in 1995. Het boekje, geschreven door Ron Langenus beschrijft de deelname aan de Zestig van Texel. De boekjes van uitgeverij Die Keure in Brugge ondersteunen kinderen bij de lessen 'vloeiend lezen'

Het boekje beschrijft de deelname van Langenus zelf, waarbij Jan 'Knip' als rode draad terugkomt in het verhaal. Zijn bekendste wandeltocht naar Zweden komt aan het licht. maar ook zijn overlijden. Het verhaal neemt je mee in een tocht van vermoeidheid, volhouden, maar ook het genieten van de mooie plaatsjes die Texel te bieden heeft. Bovenal probeert de schrijver de beleving over te brengen aan het publiek, hetgeen goed naar voren komt in de volgende passage: "Lopers kunnen lastig zijn. Soms, vooral als het goed gaat, hebben ze graag dat je 'Hup meneer' en 'Kom op, nog een klein stukkie!' roept en soms, vooral als het slecht gaat, hebben ze graag dat je helemaal niets zegt." Het 32 pagina's tellende boekje is geïllustreerd door Marijke Meersman. Het is bedoeld voor het vierde leerjaar in België, oftewel groep 6 in Nederland. Het boek sluit af met een bezoek aan het graf van "Jan IJzervoet", zoals hij in Zweden genoemd werd. 'Er staan geen verse bloemen, maar versleten hardloop- en bergschoenen. In het midden een halve kajakpeddel. Uit de verticale grafsteen zijn stukken weggesneden, zodat je een beeld ziet dat je nooit meer zult vergeten: Een man en een hond, blootvoets, lopen voor altijd over een blauw strand. De hemel boven Texel weent zacht Wij moeten verder", zijn de laatste emotionele woorden van een mooi omschreven en luchtig boekwerkje.

Het boekje is via Atletiekvereniging Texel te verkrijgen. Zij hebben voldoende exemplaren ingeslagen om alle scholen en belangstellenden een gratis exemplaar te kunnen bezorgen. Aanvragen kunnen worden gedaan bij Martien Baars (tel. 317716, martien.baars@gmail.com).