Maarten Jeroen den Boer en Astrid van der Vis bij het kantoor aan de Abbewaal.
Maarten Jeroen den Boer en Astrid van der Vis bij het kantoor aan de Abbewaal. Foto: Jeroen van Hattum

Afscheid van Omnyacc

Astrid van der Vis en Maarten Jeroen den Boer hebben deze week officieel de dagelijkse leiding over Omnyacc in Den Burg uit handen gegeven. De twee blijven wel als vennoot (mede-eigenaar) bij het advies- en accountantskantoor betrokken.

Daarmee komt een eind aan een periode van precies zeventien jaar. Op woensdag 7 juli 1999 namen de twee het toenmalig accountantskantoor B&B van Jan Beijert en Piet Bakelaar aan de Abbewaal in Den Burg over, waarna het B&B Van der Vis en Den Boer werd. Het bedrijf groeide, bouwde de grote 'blauwe toren', maar was tegelijkertijd ook kwetsbaar. Dat gevoel kwam onder meer voort uit het plotselinge overlijden van medevennoot Martin Smit een aantal jaar geleden. Dat had toen veel impact op de organisatie.

Een paar jaar geleden besloten Den Boer en Van der Vis op zoek te gaan naar "een grote broer" zoals ze het zelf omschrijven, zodat ze onderdeel van een grotere organisatie zouden worden. Dat werd in 2013 Omnyacc in Den Helder dat al meerdere kantoren in de regio had en ook voet op Texel wilde zetten.

Van der Vis, die veel interne taken had, trok zich daarna van lieverlee al deels terug uit het bedrijf. Den Boer ging zich meer toeleggen op financiering voor het midden- en kleinbedrijf via Credion, maar bleef ook Omnyacc mede aansturen. Het dagelijkse relatiebeheer wordt nu versterkt met Bart Goemans uit Den Hoorn die al geruime tijd voor het bedrijf actief is.

Den Boer en Van der Vis zijn niet helemaal weg. "Als mensen specifiek een beroep op ons doen, dan komen we, maar we zijn in de praktijk niet meer op kantoor aanwezig zoals vroeger wel het geval was."

Van der Vis is al een tijdje actief als instructeur voor SnelStart in Oosterend waarvoor ze trainingen op Texel en aan de overkant verzorgt. Den Boer gaat zich voor Credion verder toeleggen op hybride financieringen, oftewel financieringen waarbij meerdere bronnen worden aangeboord en samengevoegd. Dat gebeurt vanuit het kantoor in Middenbeemster dat Den Boer al een aantal jaar heeft. "Ik kan ook me nu meer gaan bezighouden met specialistische zaken." Den Boer blijft daarnaast voor de SRA (netwerk van accountantskantoren) andere accountantskantoren fiscaal reviewen.

Volgens de twee was het niet makkelijk om na zeventien jaar het kantoor los te laten. "Het is een proces dat een aantal jaar geduurd heeft, dat was kennelijk nodig." Als vennoot blijft Den Boer onder meer in de strategische beleidscommissie van Omnyacc zitten om mee de koers van het advies- en accountantsbureau voor de toekomst te bepalen.

De twee zijn er van overtuigd dat de toekomst van het kantoor binnen Omnyacc gewaarborgd is. De vennoten hebben recent de plannen voor de komende tien jaar besproken en die zijn gericht op groei. De naam Omnyacc Van der Vis en Den Boer verdwijnt, die is voortaan Omnyacc Texel.