Met ondersteuning van anderen beklimt een leerling van de OSG een ladder.
Met ondersteuning van anderen beklimt een leerling van de OSG een ladder. Foto: Jeroen van Hattum

OSG voert gepersonaliseerd leren in op school

Vaste lestijden, meer zelfstandigheid voor de leerlingen, docenten die coach worden en een andere indeling van de school.

Het zijn een aantal zaken die komen kijken bij het gepersonaliseerd leren dat de OSG in Den Burg volgend schooljaar van VMBO tot en met VWO invoert. De school hield dinsdag en donderdag informatieavonden om ouders op de hoogte te brengen. Gepersonaliseerd leren komt er kort gezegd op neer dat de leerlingen op school meer een individueel leerproces gaan volgen, daarbij geholpen door anderen en waarbij anderen ook worden geholpen. Dat werd tijdens de informatieavonden in beeld gebracht door een paar leerlingen in de kantine elk op hun eigen manier een ladder te laten beklimmen. De klim stond symbool voor het individuele leerproces, de mensen die de ladder vasthielden stonden symbool voor degenen die de leerling ondersteunen bij het individuele leerproces.

Het gepersonaliseerd leren moet ertoe leiden dat de leerlingen meer verantwoordelijkheid dragen voor wat ze doen, leren om eigen doelen te stellen en hun eigen agenda te vullen. "Het is niet meer alleen in de klas zitten en consumeren wat er wordt gezegd, maar leren om zelf keuzes te maken", zei rector Marcella Engbrenghof tijdens de presentaties. De nieuwe manier van leren past bij het gebruik van de computer in de les en sluit aan bij wat er op de basisscholen gebeurt. Het betekent dat de docenten meer in de rol van coach komen die de leerlingen begeleiden. De huidige mentorgroepen worden komend schooljaar vervangen door coachgroepen van maximaal achttien leerlingen. Een coachgroep komt elke ochtend twintig minuten bij elkaar om de dag door te nemen. Daarnaast zijn er in de loop van de week individuele gesprekken tussen leerling en coach om te zien of alles loopt zoals het moet lopen.

De huidige domeinen op school worden komend schooljaar vervangen door leerpleinen. Volgens Engbrenghof komt er bijvoorbeeld onder meer een wiskundeplein en een vreemde talenplein. In de lokalen rondom het plein wordt lesgegeven en docenten van de betreffende vakken zijn ter plekke aanwezig om leerlingen te ondersteunen als ze zelfstandig aan het werk zijn. Bedoeling is dat leerlingen elkaar onderling ook gaan helpen als ze ergens niet uitkomen.

De lestijden van school worden voor het gepersonaliseerd leren aangepast van 9.00 tot 15.00 uur. Tussenuren verdwijnen en het aantal pauzes gaat terug van drie naar twee. Het rooster gaat straks uit van lessen van één klokuur (60 minuten) en er worden per trimester een of twee toetsweken ingeroosterd. Tussendoor worden nog gewoon proefwerken gegeven, zodat de leerlingen zich de leerstof in stappen eigen kunnen maken.

Engbrenghof beaamde dat er leerlingen zullen zijn die de zelfstandigheid prima aankunnen en leerlingen die er minder goed mee kunnen omgaan. De laatsten worden indien nodig wat meer "bij de hand genomen" om ze te begeleiden. Coördinator Ruud Verstraaten liet weten dat een keer een fout maken in het proces niet erg is. "Fouten maken hoort erbij, daar leer je ook van."

Ouders worden vanaf volgend jaar ook meer betrokken bij het onderwijs van hun kinderen. Bedoeling is dat zij samen met de coach aan het begin van het schooljaar een startgesprek hebben om de doelen voor het komend schooljaar vast te stellen, Halverwege de rit hebben de ouders een zogeheten tussengesprek om te kijken hoe alles loopt en aan het einde van het jaar volgt een eindgesprek om te bespreken wat er van de gestelde doelen terecht is gekomen. Meer over de veranderingen op pagina 6.

pgb

passie

leren zelf keuzes te maken

zelf leren hoe keuzes te maken in leerproces, leren doel te stellen en zelf verantwirdelijk e zijn, wij helpen daarbij

coach begeleidend, Begin jaar gesprej ouders om doelen te stellen, halverwege en eind. startgesprek, tussen gesprekj en eindgesprek, oyders zo ok meer betroekken bij onderwijs

verkeerde keuzesn mag, leer je van

leren keuzen maken, niet alleen zitten in de klas en consumeren

leerlingen die kunnen, leerlingen die kunnen maar vertikken en leerlingen die niet kunnen. Hen aan de hand nemen

coacxh, negeleiden bij keuzen en vullen agenda, leren plannen

geen tussenuregh meer, moet rustiger worden

coach een paar jaar mee

keuzeurenb, wat je leuk vindt of om bij te spijkeren vak

Klanbordgroep om te monitren

Vrijwilligers voor de plusvakken, wordt inventari wat leerkingen willen