André de Ruijter temidden van een groep leerlingen van de Jozefschool.
André de Ruijter temidden van een groep leerlingen van de Jozefschool. Foto: Jeroen van Hattum

'Prachtig hoe iedereen jubileum meevierde'

Zaken afronden en dingen overdragen aan elkaar. Het was de afgelopen dagen kort samengevat de agenda van directeur André de Ruijter van de Jozefschool in Den Burg. Na tien jaar neemt hij afscheid van de school.

De Ruijter vertrekt met een gerust hart. De school loopt lekker, het zit goed met de aanwas van kinderen en de structuur staat. "Wat doe ik hier eigenlijk nog", zegt hij als hij aanschuift voor een gesprek. De Ruijter werd in 2006 directeur nadat Leo Annyas afscheid had genomen. De familie De Ruijter kwam voor vakantie al graag op Texel en na het zien van een personeelsadvertentie besloot De Ruijter de sprong te wagen. Inmiddels mag hij zich de langst zittende schooldirecteur op Texel noemen.

De Spoorbuurtschool in Anna Paulowna wordt zijn volgende uitdaging. Een basisschool die net als de Jozefschool onder Sarkon in Den Helder valt, de stichting waar negentien basisscholen in de Kop van Noord-Holland bij zijn aangesloten. Bedoeling is dat De Ruijter mee gaat helpen zijn nieuwe school weer goedlopend te krijgen. "Vroeger zeiden de ouders tegen elkaar dat ze hun kinderen naar de Spoorbuurtschool moesten sturen. Nu is dat wat minder en we willen graag weer terug naar het eerste."

De vier maanden durende verbouwing in het schooljaar 2006/2007 was één van de eerste grote klussen die De Ruijter op zijn bord kreeg. Het leidde tot een nieuw ICT-lokaal, een keuken, een grotere teamkamer en een aangepaste centrale ingang. De volgende stap was een herijking van de manier waarop les werd gegeven. Het welbevinden van de kinderen op school was goed, de relatie met de ouders was goed, maar de zogeheten opbrengsten van de leerlingen mochten wel iets omhoog. Daarvoor was het nodig missie en visie tegen het licht te houden en waar nodig aan te passen.

Geen gemakkelijk proces aldus De Ruijter en een proces dat binnen het team wisselend werd ontvangen. "We hebben met elkaar een traject doorlopen om te kijken waar we stonden, wat we wilden en wat we van elkaar verwachtten." Het proces ging samen met het vertrek van een aantal mensen, maar het leidde uiteindelijk tot een nieuwe structuur waarbij volgens De Ruijter uniform en voor de kinderen duidelijk herkenbaar wordt lesgegeven. Dat is op basis van 'positive behavior support' oftewel het bevorderen van positief gedrag van de kinderen binnen school. "Er is nu weer een balans tussen alles. We krijgen ook goede beoordelingen van de onderwijsinspectie."

De viering van het 100-jarig bestaan van de Jozefschool was één van de hoogtepunten van de afgelopen tien jaar. "Het was prachtig om te zien hoeveel mensen betrokken waren en het jubileum meevierden." In 2011 volgde de bestuurlijke overgang van de Jozefschool van de Stichting Katholiek Primair Onderwijs Friesland naar Sarkon. De Ruijter zegt met plezier terug te kijken op het team waarmee hij heeft gewerkt. "Dat is een verrijking die ik graag meeneem naar de overkant."

Sarkon bekijkt nog wie hem opvolgt als nieuwe directeur. De Ruijter blijft het op eiland wonen. "Texel was een warm bad waar we in terecht kwamen en dat is het nog steeds."