Chris Boersen:
Chris Boersen: "de weken dat ik thuis was werden van 's morgens vroeg tot 's avonds laat doorgebracht in de werkplaats." Foto: Job Schepers

Boersen strijdt met nieuwe auto

Chris Boersen is er klaar voor, over een dikke week staat de eerste autocross op de heilige klei van Eierland op het programma. Voor Boersen gaat dit gebeuren met een splinternieuwe stockcar die hij zelf bouwde met hulp van anderen.

Boersen komt uit een echte crossfamilie. Zijn vader Peet was al actief in de Stockcars F1-Klasse en ook zijn broer Ben is regelmatig van de partij. We zoeken Chris op in de werkplaats in Oudeschild waar de auto op dat moment klaar staat voor de eerste trainingen. Trots loopt de jongste Boersen-telg om zijn wagen, en terecht. Vanaf januari ging een groot deel van zijn vrije tijd in de realisatie van zijn droomauto en de wagen is bijna te mooi om de modder in te jagen. "Ik had de andere auto vier jaar en die was toe aan vervanging. Maar een nieuwe stockcar bouw je niet zo maar even. We hadden helemaal niets, we hebben de wagen van begin tot eind zelf opgebouwd. Stockcarbouwer Jimmy de Smidt heeft veel geholpen bij de constructie. Ik zat toen nog in de offshore en de weken dat ik thuis was werden van 's morgens vroeg tot 's avonds laat doorgebracht in de werkplaats. Nu ben ik bezig voor mij zelf te beginnen en ben ik dus meer thuis" Met zijn 1330 kilo is de wagen zo'n 35 kilo lichter dan zijn voorganger. Die winst komt voor een groot deel uit de ophanging. De 600 pk die de wagen biedt, straalt hij ook uit. Pas als je naast de wagen staat, valt op hoe groot die eigenlijk is. "Naast het basisgewicht komt er nog wel zeventig kilo los gewicht in. Je moet een minimaal gewicht hebben om te mogen starten", vertelt hij. Niet alleen De Smidt heeft geholpen bij de totstandkoming van de auto. Chris kreeg verder hulp van zijn vader, Marinus Mets, Ischa Heerschap, Barend Terpstra, de bestickering werd gedaan door Rob Vriezema van Printservice Texel en het spuitwerk werd uitgevoerd door ABS Autoherstel Graaf Spuiterij.

Meer veiligheid

Naast het feit dat de nieuwe wagen een stap vooruit is op de baan, brengt de stockcar meer veiligheid. "Dat was voor mij erg belangrijk. Ik ben vorig jaar in de finale van het eerste crossweekend in de muur terechtgekomen, waarna ik even bewusteloos was. Bij het tweede weekend reed ik voorzichtiger en ik merkte dat ik alsnog goed mee kon komen. Nu is het zaak om de auto volledig onder controle te krijgen en natuurlijk wil ik meedoen om de winst." Veel zal bij de eerste cross afhangen van de stabiliteit van zijn materiaal, reserveonderdelen zijn er eigenlijk nog niet. "Een stang of een as kun je tussen de manches nog wel rechtbuigen, maar sommige onderdelen zijn niet 'even' te vervangen of te repareren. Ik heb er in ieder geval enorm veel zin in. Ben is de eerste cross ook van de partij. "En mijn vader sleutelt weer mee uiteraard. De tweede cross van dit jaar rijdt mijn vader trouwens in de auto van Ben." Zijn moeder, Leny Boersen-Vlaming en zijn partner Emily Westdorp zijn als trouwe fans altijd rond de baan aanwezig. Het nummer 405 prijkt weer trots op het dak, broer Ben heeft 406 op het dak. "Mijn vader heeft altijd een 4 in zijn nummer gehad. Dat hebben wij overgenomen. Omdat Ben met 406 rijdt, heb ik destijds voor 405 gekozen."

Spectaculair

Het belooft op 16 en 17 juli een waar spektakel te worden op het terrein van de MAB Club. Nooit eerder deden er zoveel coureurs mee aan een wedstrijd op deze baan. Met zo'n tachtig Stockcars (waaronder vier Engelse rijders, waarvan één oud-wereldkampioen) en in totaal tweehonderd deelnemers is de concurrentie enorm. Op zaterdag 16 juli begint de eerste autocross om 12.00 uur. In de loop van de zondagmiddag weten we of Chris Boersen zijn prestatie van de tweede cross van vorig jaar, een eerste plaats, weet te evenaren. Na een spannende finale werd neef Barry naar de tweede plaats verwezen.

Boersen komt uit een echte crossfamilie

Naast de Stockcars wordt er gestreden in verschillende klassen, te weten de Vrije Standaard, Junioren, Bangerstox en de Rodeo. Naast veel Texelaars is het autocrossweekend op ons eiland ook een vast agendapunt voor veel overkanters. In verband met de vele regen kon de geplande training van afgelopen weekend geen doorgang vinden. Gelukkig is het circuit aan de Hoofdweg bij de meeste coureurs bekend.

Kaarten zijn verkrijgbaar aan de kassa. Volwassenen betalen €10,- per dag of €15,- voor een passepartout voor zaterdag en zondag. Kinderen tot 12 jaar betalen €5,- per dag of € 10,- voor beide dagen.