"Openbare verlichting op Texel staat vanaf nu overdag weer uit"

De openbare verlichting op Texel brandt vanaf vandaag weer overal normaal. Dat betekent dat er overdag geen verlichting meer aan zou moeten staan.

Dat heeft de gemeente gisteren desgevraagd laten weten. De afgelopen week stond de openbare verlichting overdag volop aan, zodat de nieuwe software in de nieuwe verlichting geladen kon worden. Het leidde bij veel Texelaars tot vragen en ook onbegrip, onder meer omdat 's nachts de verlichting juist uitgaat.

Volgens de gemeente is de software inmiddels geïnstalleerd. Bij negentig masten is de update niet gelukt, waardoor die komende dagen alsnog handmatig in de avond en de nacht worden bijgewerkt. De betreffende lampen worden overdag niet aangezet. Volgens de gemeente waren de nachten te kort voor een update van de nieuwe verlichting, waardoor dat overdag werd aangedaan. "Om de software-update goed te kunnen uitvoeren, was het noodzakelijk dat alle masten onder spanning bleven. Bij een update die niet aaneengesloten werd doorgevoerd, bestond de kans dat het updateproces verstoord zou worden."

Eind vorige week was volgens de gemeente op het grootste gedeelte van het eiland de verlichting overdag alweer uit. Het betekent dat de verlichting nu tot 23.00 uur voor 100 procent zou moeten branden, daarna wordt gehalveerd en om 01.00 uur op diverse plekken wordt gedimd.

In De Waal was sinds vorige week een grote storing in de openbare verlichting waar ook bezoekers van Sommeltjespop last van hadden. Volgens de gemeente zat de storing in een schakelkast en is die maandag verholpen.