Finnen duiken naar oorlogswrak

In de Finse Golf is vorige week het vervolgonderzoek naar het wrak van een eeuwenoud oorlogsschip gestart. Dit moet duidelijk maken of het inderdaad de Huis te Warmelo betreft, dat in 1715 vertrok van de Rede van Texel.

Duikers van het Finse onderzoeksbureau SubZone dalen af naar 62 meter diepte om het wrak gedetailleerd en systematisch op te nemen en vast te leggen. Het is daar koud en donker en de duikers kunnen elke keer maar kort op deze diepte werken. De nationale erfgoedautoriteit van Finland is enthousiast over het onderzoek en heeft daarom vergunning verleend.

De duikactiviteiten zullen twee weken in beslag nemen. Afhankelijk van de weersomstandigheden voert het onderzoeksteam dagelijks een of meerdere duiken naar het wrak uit. SubZone zal op haar Facebookpagina afbeeldingen en korte video's van de activiteiten boven- en onderwater plaatsen. Het laatste nieuws over het oude oorlogsschip is ook te volgen op de Facebookpagina van de gemeente Medemblik, waar de Huis te Warmelo is gebouwd. Doelstelling van het onderzoek is om het wrak definitief te identificeren. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed financiert een deel van het project en zal in overleg met de Finse collega's het onderzoek begeleiden. De Nederlandse ambassade in Finland is een betrokken partner bij deze operatie. Ambassadeur Cees Bansema bezoekt woensdag 6 juli met Peter Swart, die het wrak op het spoor kwam, de wraklocatie in de Finse Golf. De Texelse duiker en kenner van wrakken Hans Eelman was gevraagd advies uit te brengen. Aanvankelijk werd veel verwacht van de bestudering van de spiegel, de achterzijde van het schip, waarop traditioneel de scheepsnaam is afgebeeld. Intussen is duidelijk geworden dat dit deel is losgeraakt en in stukken op de zeebodem ligt. De duikers hebben geen toestemming om scheepsonderdelen of andere voorwerpen te verplaatsen of boven water te halen. Alleen op verzoek van de Finse en Nederlandse overheid is berging toegestaan. Swart heeft het bestek van het fregat opgezocht. Deze bouwbeschrijving van het schip bevat gedetailleerde informatie over afmetingen en materiaalgebruik. Het diende ooit als leidraad voor de scheepsbouwer. SubZone neemt het scheepswrak systematisch op en maakt hiervan een 3D-computermodel. In samenwerking met Swart wordt dit vergeleken met de gegevens uit het bestek. De resultaten en conclusies van het onderzoek volgen medio oktober. Naast de analyse van de constructie wordt ook de binnenkant in kaart gebracht. De duikers mogen zelf het schip niet binnen gaan of aanraken maar proberen om met een op afstand bedienbare camera opnames te maken. Ook zal de zeebodem rondom het scheepswrak worden onderzocht.