Mariska Witte met haar hond Groofy.
Mariska Witte met haar hond Groofy. "Als ik de natuur in ga, kom ik daar om mijn hoofd leeg te maken en even uit te waaien." Foto: Jeroen van Hattum

Texelaar is eerlijk, nuchter en gastvrij

Wat is je favoriete plek op Texel?

Mijn favoriete plek op Texel is toch wel de Hogeberg, misschien niet zo raar omdat ik hier ben geboren en getogen. Maar Texel kent nog vele andere mooie plekken waar ik graag kom. Hardlopend of paardrijdend over het strand, door het bos en de duinen kan ik ook volop genieten van ons mooie eiland.

Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Ik ervaar de mensen op Texel als nuchter, met een no nonsense mentaliteit. Eerlijk en recht voor z'n raap, geen 'poppenkast' maar gewoon zeggen waar het op staat. Daar hou ik van, weet je meteen waar je aan toe bent. Ik hou ook van het gemoedelijke en de gastvrije instelling van de Texelaar.

Ik verveel me dus niet zo vaak zeg maar

Hoe beleef je de natuur op Texel?

Vooral op de momenten dat het rustig is, dus doordeweeks en 's ochtends vroeg of 's avonds, ben ik in de natuur te vinden. Ik zoek de rustige plekken op, hou niet van het massale. Als ik de natuur in ga, kom ik daar om mijn hoofd leeg te maken, even uit te waaien en te genieten van al het moois wat Texel ons biedt.


Wat voor werk doe je op Texel?

Samen met mijn vader en broer ben ik eigenaar van Schapenboerderij Texel, met de bezoekersboerderij langs de Pontweg (77), waar ik heel erg trots op ben. We hebben een hoop opgebouwd de laatste jaren en de aankoop van de 'nieuwe' boerderij was een langdurige maar erg gewilde zet. We zijn heel blij dat we nu op deze locatie zitten vanwege de ruimte en de parkeergelegenheid. We zijn voor de meeste mensen ook wat beter te vinden, al was het ook even wennen voor onze vaste bezoekers. Maar iedereen is inmiddels gewend en erg positief gelukkig! Verder werk ik zo'n 22 uur per week in de Wijkverpleging bij Omring Thuiszorg Texel.. Meteen na m'n stage ben ik blijven hangen en werk hier dan ook alweer zo'n 12 jaar. Een leuke afwisseling naast het werk op de boerderij, af en toe wel wat pittig door de vele uren die ik dus maak op een dag. Maar het contact met de cliënten en de dankbaarheid maken dat helemaal goed! Dan geef ik om de week nog springles op de rijvereniging aan de Akenbuurt (LR de Waddenruiters en PC de Kleppertjes), aan vier groepen, van jong tot oud en van beginner tot vergevorderd. Ik verveel me dus niet zo vaak zeg maar.

Wat doe je naast je werk zoal op het eiland?

Ben vrijwilliger bij de brandweer, tegenwoordig als manschap, bevelvoerder en chauffeur/pompbediende. Het is een hele leuke groep collega's, heel divers en een hoop ondernemers. De brandweer is echt ontspanning voor me, even heel wat anders. En ook echt heel veel geleerd in de opleidingen, wat je in het dagelijks leven steeds weer van pas komt. We zijn nog op zoek naar collega's, dus heb je zin in een uitdaging en het teamgevoel van de brandweer, ik zou zeggen meld je aan! Verder train ik redelijk om m'n conditie op pijl te houden, voornamelijk omdat ik internationaal paard reed, helaas is mijn paard nu geblesseerd en liggen we er een jaar uit. Ik doe ook ieder jaar mee met de halve marathon op Texel en de Waanzin.

In welk café/restaurant op Texel kom je graag?

Ik kom graag in Lokaal 16 en bij Paal 12, ik hou van de zelfgemaakte gerechten en de streekproducten die ze hierbij gebruiken. De relaxte sfeer die er hangt bevalt me ook heel goed!


Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het is?

De rust en ruimte en de mentaliteit van haar inwoners

Wat zou er op Texel anders mogen?

De boeren mogen wel wat meer gewaardeerd worden. Er is nog heel moeilijk brood te verdienen met alle regels waaraan voldaan moet worden en de kosten die flink zijn gestegen de afgelopen jaren. De schapenboeren zijn een uitstervend ras omdat de kinderen het niet zien zitten om het bedrijf voort te zetten. Er wordt veel over gesproken maar over het algemeen komen de projecten die worden gestart om de boeren te ondersteunen, niet echt van de grond. Iets wat ik heel jammer vind. Het zou zonde zijn als er straks bijna geen schapen meer op Texel lopen, het is toch een groot deel van de uitstraling van ons eiland. Ik denk ook dat het goed is als er in de politiek wat meer jongeren/ondernemers zouden zitten, met nieuwe inzichten en een andere kijk op de toekomst.

Goede herinnering aan Texel?

Ik heb alleen maar goede herinneringen aan Texel gelukkig. Vooral het beschermde gevoel en de ongedwongen jeugd die ik hierdoor heb gehad spelen daar een grote rol in. We hebben heel veel buiten gespeeld en hutten gebouwd en ben al van jongs af aan, op de pony, Texel aan het verkennen geweest. Heerlijk die vrijheid!

Wat is er eeuwige zonde aan Texel?

Vanuit de politiek willen ze wel graag dat de toerist erop uit kan en wat kan ondernemen op het eiland, het wordt de ondernemer alleen niet al te makkelijk gemaakt met de regels die er bedacht worden. Hoe moet de toerist de ondernemer vinden als er geen bord meer langs de weg mag staan en er geen vlag meer mag hangen? Dat er regels aan verbonden moeten zijn dat snap ik, anders wordt het een rommeltje. Maar helemaal niet is wel heel erg zuinig... Zulke regels stuiten nog al eens tegen het zere been van de hardwerkende ondernemer. En dat is zonde, want we zijn allemaal op een positieve manier bezig met het promoten van ons eiland!

Wat doe je over vijf jaar op Texel?

Hopelijk nog steeds alles wat ik leuk vind en waar ik energie van krijg. Het leven is te kort om dingen te doen en te werken op een plek waar je het niet naar je zin hebt. :-)

Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van…' willen zien?

Larissa Klaassen. Ik heb veel respect voor haar en de prestaties die ze levert. We mogen als Texelaars trots zijn dat we maar liefst twee RIO-gangers hebben! Ik vind het jammer dat de Paralympische Spelen zo wordt onderbelicht, juist de Paralympische deelnemers moeten er ongelofelijk hard voor knokken. Want ook in het dagelijks leven gaat het bij hen al niet vanzelfsprekend en moeten ze vechten voor een plekje in de vaak harde maatschappij. En ik vind het mooi dat ze door een groep Texelse ondernemers wordt ondersteund, fijn hoe we voor elkaar op komen.