Plan flexwoningen Den Burg krijgt vorm

De realisatie van honderd extra tijdelijke flexwoningen in het goedkope huursegment is een stap dichterbij nu het ontwerp uitwerkingsplan Den Burg Oost vanaf maandag ter inzage ligt.

Aanleiding tot het plan is de oplopende wachtlijst bij Woontij, waar momenteel circa 1200 woningzoekenden geregistreerd staan. Daarvan zijn zo'n 300 huishoudens op dit moment woningzoekend, zo blijkt uit het rapport 'Inzicht in hardheid woningvraag woningzoekenden Woontij op Texel'. Velen van hen hebben wel woonruimte, die bij verhuizing vrijkomt voor een ander huishouden (doorstroming). Zodoende is het plan opgevat om 100 extra sociale huurwoningen te bouwen. Deze woningen zitten in het goedkope segment (huren tussen circa €500,- tot €700,-). De gemeente: ''De huidige woningvoorraad heeft te weinig woningen in dit specifieke segment. Sinds januari 2016 is dit nog meer van belang, aangezien de inkomenstoets bij het toewijzen is ingevoerd via de woningwet (passend toewijzen). Een dergelijke hoeveelheid woningen kan alleen op korte termijn én in het goedkope segment gebouwd worden indien dit in één bouwstroom en geconcentreerd plaatsvindt.'' De provinciale en de Texelse bevolkingsprognoses laten tot 2035 een lichte groei van de bevolking zien, waarna de bevolking weer afneemt. Voor de lange termijn zou het huidige aantal woningen voldoende moeten zijn. Echter om de piek op te vangen zijn er op korte termijn extra woningen nodig. Dit betekent een tijdelijke behoefte voor de duur van 20 jaar. Daarom is gekozen voor een ontwerp met flexwoningen. Woningen die licht op het landschap rusten en zo nodig ook weer weggehaald kunnen worden als zij niet langer nodig zijn. Gekozen is voor Den Burg Oost, omdat de gemeente deze grond al in eigendom heeft en er al een uit te werken woonbestemming op rust. Er wordt volgens Woontij een landschap gecreëerd als overgang tussen het buitengebied en het dorp. Dit gebeurt op een organische manier, rekening houdend met bestaande elementen en structuren in het landschap en de bodem. Er komen weggetjes die leiden naar ''boerenerven'' als dragers van het landschap. Er komen woonbuurtjes. De gebouwen op de erven zijn geschikt voor mensen die behoefte hebben aan een beschermde woonvorm, zoals gehandicapten of (dementerende) ouderen. Dit jaar is uitgetrokken om de plannen te maken en (vergunningen) procedures te volgen, in 2017 zou gestart kunnen worden met de aanleg en bouw. Mits er geen vertraging optreedt.

Vanuit buitendorpen, onder meer Oosterend en Oudeschild, kwam een dringend verzoek een deel van de honderd woningen daar te bouwen. Maar volgens b en w kan het plan alleen uitgevoerd worden als de honderd huizen bij elkaar komen. Het college wijst er ook op dat in de verschillende buitendorpen plannen bestaan voor negentig nieuwe woningen. Maar het tempo waarin die worden uitgevoerd, stemmen niet iedereen tot tevredenheid.