Omgevingsmanagers Dries Hof en Heleen Sarink, die de dijkversterking begeleiden, bij de keet langs de IJsdijk.
Omgevingsmanagers Dries Hof en Heleen Sarink, die de dijkversterking begeleiden, bij de keet langs de IJsdijk. Foto: Jeroen van Hattum

Aanlanding dijk voor transport zand en klei

Ten noorden van gemaal Dijkmanshuizen en in de omgeving van De Schans worden in de loop van het jaar twee tijdelijke aanlandingen gemaakt om materiaal voor de versterking van de Waddendijk over het water aan te voeren.

Dat hebben Combinatie Tessel en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier laten weten. Combinatie Tessel (bestaande uit Boskalis en KWS Infra) voert het werk de komende jaren uit. Hollands Noorderkwartier is opdrachtgever.

Bij de aanlandingen kunnen schepen afmeren en materialen als klei, zand, asfalt of stenen lossen dat vervolgens naar depots langs de dijk wordt vervoerd. Op die manier worden volgens omgevingsmanagers Dries Hof (Combinatie Tessel) en Heleen Sarink (hoogheemraadschap) de haven van Oudeschild en de NIOZ-haven ontlast. Naar verwachting zal er straks gemiddeld vier รก vijf keer per week een schip worden gelost bij de aanlandingen. De schepen worden geladen in de werkhaven van Breezanddijk op de Afsluitdijk, op die manier blijft Den Helder eveneens bespaard van transport.

Volgens Hof gaat het om schepen met een diepgang van circa 1,2 meter die zowel bij hoog- als bij laagwater bij de aanlandingen kunnen komen. Dan is het transport niet afhankelijk van het getij. Er komt nog een derde aanlanding bij de Volharding nabij De Cocksdorp, maar daarvoor hoeft ter plekke geen steiger te worden gebouwd. Combinatie Tessel bekijkt eveneens of er grond van het eiland zelf kan worden gebruikt als die bij werkzaamheden elders vrijkomt.

De haven van Oudeschild en de NIOZ-haven worden alleen aangedaan voor materialen die op die plekken nodig zijn. Voor Oudeschild gaat het om de dijkversterking rondom de haven (sectie zeven) en voor het NIOZ voor de versterking van vooralsnog de primaire waterkering op 't Horntje (sectie tien). Op die plek zijn het NIOZ en het hoogheemraadschap in overleg over de vraag of de primaire kering wordt versterkt of de secundaire waterkering rond het NIOZ, zodat het instituut binnendijks komt te liggen. Voor de PH-dijk volgen later dit jaar de plannen en in 2017 de aanbesteding. Daar wordt tot nu toe onderzocht wat de mogelijke effecten van een zandige kering op de omgeving zullen zijn.

Combinatie Tessel en Hollands Noorderkwartier hebben inmiddels een paar weken geleden aan de IJsdijk bij Oudeschild een gezamenlijke keet in gebruik genomen. Beide organisaties hebben de helft van het gebouw en de kantine wordt gedeeld. Sarink en Hof zijn als omgevingsmanagers de eerste aanspreekpunten voor de werkzaamheden. Het versterken van de dijk plus de bouw van nieuwe gemalen in De Cocksdorp, bij Dijkmanshuizen en bij De Schans gaat vanaf 15 april 2017 daadwerkelijk van start. Tot die tijd worden er diverse onderzoeken verricht. Het werk wordt volgens de omgevingsmanagers grotendeels uitgevoerd in 2017 en 2018. In 2019 zijn de afrondende werkzaamheden en eind 2019 moet de dijk weer op sterkte zijn en voldoen aan de norm dat hij een superstorm die zich eens in de 4000 jaar kan voordoen kan weerstaan. Tijdens het stormseizoen (van 15 november tot 15 april) zijn er volgens Sarink en Hof ook werkzaamheden, maar dat is lichter werk dat niet tot verzwakking van de dijk mag leiden. Er wordt eveneens rekening gehouden met flora en fauna zodat die niet wordt verstoord.