Frans en Marijke Stolk in de gerestaureerde Rooms-katholieke kerk van De Cocksdorp.
Frans en Marijke Stolk in de gerestaureerde Rooms-katholieke kerk van De Cocksdorp. Foto: Jeroen van Hattum

Kerk De Cocksdorp straalt weer als vanouds

Het waren niet de leukste dagen voor Frans en Marijke Stolk toen in januari de vloer van de Rooms-katholieke kerk in De Cocksdorp eruit ging. De balken onder de vloer bleken erger verrot dan verwacht. De geplande restauratie van de uit 1877 daterende kerk aan de Molenlaan werd ineens veel omvangrijker dan van te voren was ingeschat.

Een half jaar later ziet het er allemaal heel anders uit. De Francisca Romana kerk is in alle kanten opgeknapt en klaar voor de eucharistieviering van komende zondag waarbij hij feestelijk wordt heropend. Marijke is trots op hoe het is geworden en Frans laat graag zien wat er het afgelopen half jaar allemaal gebeurd is. Met behulp van Pronk Bouw uit Warmenhuizen en diverse Texelaars werd het gebouw grondig aangepakt.

Er ligt een nieuwe vloer in, het dak is vervangen, het gebouw is van binnen geschilderd, het altaar is aangepakt en de banken zijn anders neergezet. Marijke, koster van de kerk sinds 1980: "Het was een grote wens van mij om een middenpad te krijgen en dat is gelukt. Het lijkt me prachtig voor mensen die willen trouwen in de kerk." Het middenpad werd gerealiseerd door het aantal zitplaatsen in de kerk te verminderen van circa 120 naar 86 en door de banken anders neer te zetten. Er zijn diverse losse stoelen achter de hand, zodat het aantal zitplaatsen alsnog naar 120 kan worden verhoogd.

Vocht was volgens Frans één van de boosdoeners van de aantastingen. "Het is hier net drijfzand waarop alles is gebouwd. In de winter staat er soms twintig centimeter water onder de vloer." De verrotte balken zijn vervangen door nieuwe exemplaren die zijn aangebracht op kunststof. De nieuwe balken staan ook niet meer in contact met de muren van de kerk. Met behulp van larixhout is een nieuwe vloer aangelegd. De delen die over bleven, werden gebruikt om het altaar op te knappen.

De restauratie van het dak bleek eveneens omvangrijker dan in eerste instantie gedacht. Niet alleen werden alle pannen vervangen, maar ook een deel van het houtwerk. Frans: "Na de oorlog, toen de kerk beschoten is, is het dak opgeknapt met de middelen die ze toen hadden, maar dat was niet zoveel." Het loodwerk is eveneens aangepakt, bij harde wind was er zo nu en dan lekkage in de kerk.

Het gedeelte waar het altaar staat is verlaagd, zodat het weer de oorspronkelijke hoogte heeft. Langs de muren zijn nieuwe verwarmingen geplaatst. "Convector verwarming", vertelt Frans. "Koude lucht wordt daarin aangezogen en verwarmd weer uitgeblazen. Het is ook een verwarming die geen herrie maakt." Voorheen liep er een buizenverwarming door de kerk die ter plekke bij de banken voor verwarming zorgde.

Met een zelfgemaakt wagentje om te kruien, zette Frans na het herstel van de vloer alle banken weer eigenhandig terug op hun plek. "Er zit ook tien centimeter meer speling tussen de banken, dan zit je niet meer met je knieën tegen de bank voor je."

Dankzij de restauratie beschikt De Cocksdorp nu weer over twee kerken die beiden in een goede staat verkeren. Een paar jaar geleden werd de Waddenkerk in de Kikkertstraat eveneens grondig gerestaureerd. "Er is hier nog een keer maand dienst, maar er zijn ook veel toeristen die bij een bezoek aan De Cocksdorp in de kerk komen kijken. Dat zie je aan de vele reacties in het gastenboek." De eucharistieviering begint zondagochtend om 9.30 uur.