TESO en Rabobank starten in

najaar met tweede Bestuursklas

TESO en Rabobank Noord-Holland Noord starten in het najaar met de tweede Bestuursklas. Belangstellenden op het eiland kunnen zich tot half juli aanmelden bij TESO.

In de nieuwe Bestuursklas is plaats voor maximaal twaalf deelnemers, waarvan drie van de overkant. De Bestuursklas is er voor mensen tussen de 20 en de 40 jaar oud om zich te bekwamen in het besturen van organisaties. Voorwaarde is dat de deelnemers al ergens bestuurlijk actief zijn en een bijdrage willen leveren aan de ontwikkeling van Texel of Noord-Holland Noord. Belangstellenden kunnen zich tot half juli aanmelden bij Vera de Graaf van TESO, waarna eind augustus de selectiegesprekken plaatsvinden.

Doel van de Bestuursklas is de 'bestuurskracht' in het gebied te vergroten. TESO begon in 2014 op eigen initiatief met de eerste Bestuursklas waaraan veertien Texelaars meededen. Een paar maanden geleden behaalden zij hun diploma. De nieuwe Bestuursklas doet TESO samen met de Rabobank. Deze duurt tot het voorjaar van 2018. De lessen worden gegeven in het 'laagseizoen' (tussen oktober en maart) vanuit de wetenschap dat een hoop mensen in het 'hoogseizoen' weinig tijd voor andere zaken hebben.

De Bestuursklas bestaat volgens begeleider Liesbeth Halbertsma uit één keer in de maand een paar uur klassikaal les, een paar gesprekken met mentoren en individuele coaching bij het besturen van een organisatie. "We gaan eventueel met een deelnemer mee naar het bestuur waar hij of zij inzit om te zien hoe iemand het daar doet en wat er eventueel kan worden verbeterd." Tijdens de lessen leren de deelnemers onder meer hoe ze moeten lobbyen en netwerken, doelmatig vergaderen, het realiseren van een strategie, persoonlijke effectiviteit en hoe besluitvorming kan worden beïnvloed.