John Dobma:
John Dobma: "Het belangrijkste is dat we geen valse start maken." Foto: Job Schepers

Vernieuwd De Koog zet vol in op promotie

S.V De Koog degradeerde afgelopen seizoen naar de vijfde klasse en de ploeg wil zo snel mogelijk weer omhoog. Dit moet onder meer gebeuren met zes nieuwe spelers en onder leiding van de nieuwe coach John Dobma.

Dobma komt over van het tweede van FC Den Helder en is een oude bekende van de club, hij speelde er zelf twee seizoenen. "Ik ben altijd contact blijven houden, ook al is het alweer vijf, zes jaar geleden dat ik hier gespeeld heb. Het is mijn eerste klus als hoofdtrainer van een eerste elftal. Ik heb er enorm veel zin in. Afgelopen seizoen heb ik een aantal wedstrijden gezien. Ze hebben ook veel pech gehad, met een aantal onterechte nederlagen. Daarnaast ontbrak het af en toe aan scorend vermogen. Ik hoop dat daar met de aanwinsten een einde aan komt", vertelt de kersverse trainer.

In het kielzog van Dobma komen Mike van Dorsselaer, Fotigui Camara en Jerry Vledder. Van Texel'94 komen Marlon Zijm, Joren Bakker en Timo Polderman over. Een flinke aanvulling op de selectie dus. Maar gaat dit niet ten koste van het Koger gezicht van de club? "Daar ben ik niet bang voor. Er vertrekt niemand. En De Koog heeft prima spelers, zoals bijvoorbeeld Jesper List en Alex Daalder. Een bredere selectie geeft gewoon meer mogelijkheden en verzwakt je minder bij blessures. Ook het tweede wordt sterker van de aanvullingen bij het eerste."

Ondanks dat hij de druk er niet direct op wil leggen is de missie duidelijk. De Koog wil al komend seizoen terug promoveren naar de vierde klasse. "We moeten er niet te makkelijk over denken en dat is één van mijn taken. Ik krijg daarbij hulp van assistenttrainer Richard Verhoef. Ik werkte afgelopen jaren ook al met hem samen als trainers van Helder 2, dat uitkomt in de reserve Eerste klasse van de KNVB. De op één na hoogste klasse voor tweede elftallen. "Het voetballen in de vijfde klasse vergt een andere aanpak. De tegenstanders voetballen opportunistischer. Dat biedt ruimte voor ons. Je moet zorgen dat je geen punten laat liggen tegen bijvoorbeeld de Kaagvogels, met alle respect voor die club.

Voordat Dobma begint in De Koog gaat hij als gelegenheidstrainer aan de slag van de Helderse selectie, een elftal samengesteld uit de beste amateurvoetballers uit de regio. "Een enorme uitdaging waar ik naar uitkijk. Daarna heb ik twee weken vakantie en op dinsdag 2 augustus is dan de eerste training bij De Koog. Dan kan ik kijken waar we staan. Het belangrijkste is dat er plezier in het voetbal zit, dan komt de rest vanzelf. Marcel Ris (de vertrekkende trainer) heeft prima werk verricht. Een prima basis om vanuit verder te werken met dit elftal."

Na de eerste training volgt op 13 augustus een oefenwedstrijd tegen Succes. Deze wordt gehouden op het veld van SVO, omdat het eigen veld dan waarschijnlijk niet beschikbaar is. "Dan kun je beter maar direct schakelen. Wie weet kan ik daarna direct even kijken hoe Oosterend er bij staat", voegt de trainer daar lachend aan toe, doelend op de derby van komend seizoen. Na de oefenwedstrijd en drie bekerwedstrijden begint dan de tocht die moet leiden naar de vierde klasse. "Het belangrijkste is dat we geen valse start maken en direct de eerste klap uitdelen."