Zorgen bij Texelse kottervloot over vertrek Engeland uit EU

Het vertrek van Groot-Brittanniƫ uit de Europese Unie kan op termijn mogelijk negatieve gevolgen hebben voor de Texelse kottervloot.

Visserijvoorman Maarten Drijver laat weten een zekere mate van zorg te hebben. De Texelse kottervissers halen circa 60 tot 80 procent van hun besomming uit Engelse wateren en dat kan veranderen als de Britten daadwerkelijk weg zijn uit de EU. Engeland kan dan andere regelgeving gaan hanteren voor zijn visgronden, waardoor de gebieden minder toegankelijk voor Nederlandse kotters worden. Drijver: "Wij vinden een maaswijdte van 80 mm in de netten belangrijk, maar in Engeland denken ze daar anders over." Volgens Drijver is het vooralsnog koffiedik kijken wat de gevolgen zullen zijn, maar hoopvol ziet het er niet uit.

Volgens Drijver, voorzitter van VisNed (spreekbuis van de Nederlandse kottervissers), is het een kwestie van de ontwikkelingen in de gaten houden en mee aan tafel zitten bij onderhandelingen. Op het moment zijn er op de Noordzee twee partijen (EU en Noorwegen) en straks drie waartussen verdragen tot stand moeten komen. De EU en Noorwegen (geen lid EU) stellen nu al extra voorwaarden aan elkaar om in elkaars wateren te vissen en dat wordt volgens VisNed met Engeland als derde partij erbij gecompliceerder. Hetzelfde geldt voor de hoeveelheid tong, schol en kabeljauw die gevangen mag worden. Dat wordt nu nog allemaal via de EU geregeld. Engeland is na vertrek ook niet meer aan Natura 2000 verbonden wat eveneens tot beperkingen voor Nederlandse kottervissers op Engels water kan leiden.