Tandemrijdsters Larissa Klaassen en Haliegh Dolman pakten zaterdag goud op het NK.
Tandemrijdsters Larissa Klaassen en Haliegh Dolman pakten zaterdag goud op het NK. Foto: Facebook

Larissa gekwalificeerd voor Rio

Dubbel succes voor tandemrijdster Larissa Klaassen en haar piloot Haliegh Dolman. Vrijdag werd bekend dat ze naar de Paralympische Spelen mogen, zaterdag wonnen ze goud op het Nederlands Kampioenschap wielrennen op de weg.

Achttien wielrenners werden gekwalificeerd voor de Paralympische Spelen in Rio. NOC*NSF heeft de voordracht van de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) gehonoreerd. Onder hen dus Larissa Klaassen en Haliegh Dolman, die nu definitief op jacht kunnen naar goud.

De wereldkampioenen op de 1 kilometer zijn favoriet, al zal de zege niet makkelijk behaald worden. Zo moet het duo onder meer afrekenen met het Britse duo Sophie Tornhill en Helen Scott. Voor het zover is staan er eerst andere wedstrijden op het programma, zoals zaterdag het NK dat met winst werd afgesloten. In maart van dit jaar haalden Klaassen en Dolman goud op de kilometer tijdrit op het wereldkampioenschap op de wielerbaan van Montichiari in Italiƫ. Ze bleven maar 0,1 seconde verwijderd van het wereldrecord. Op 9 september om 10.00 uur (lokale tijd) beginnen Klaassen en Dolman aan hun race om Paralympisch goud.