Meer geld voor openbare ruimte

Het college wil meer aandacht geven aan de openbare ruimte in de centra van de dorpen. De gemeenteraad is gevraagd daarvoor €146.000,- extra per jaar beschikbaar te stellen.

Het extra geld moet ertoe leiden dat kleine reparaties in de dorpscentra sneller worden uitgevoerd, het openbaar groen in een betere staat komt, straatmeubilair beter wordt onderhouden en dat er minder drijfvuil in de vijvers ligt. Het komt voort uit een al langer lopend project bij Gemeentewerken om het onderhoud aan de openbare ruimte beter te stroomlijnen en het onderhoudsniveau naar een hoger plan te tillen.

Tijdens gesprekken tussen gemeente en de dorpscommissies, TOP, Stichting Kernwaarden Texel, LTO en Stichting Dorpsherstel kwam volgens het college de wens naar voren om meer aandacht aan de centra te geven. Over het algemeen waren de verschillende organisaties volgens het college redelijk tevreden over de kwaliteit van het onderhoud van de openbare ruimte. Bedoeling is dat de gevraagde extra €146.000,- ook ten goede komt aan meer onderhoud aan begraafplaatsen. Het verzoek om extra geld wordt dinsdag 5 juli in een raadscommissie besproken.

Het al langer lopend project waar het verzoek van uitmaakt is het zogeheten IBOR-plan waar wethouder Frank Kingma mee bezig is. Het plan komt er kort gezegd op neer dat de gemeentelijke budgetten voor het beheer van groen, verharding, water, meubilair en reiniging in één budget worden samengevoegd (bij elkaar €3.474.000,-). Dat moet leiden tot een betere afweging wat waar en wanneer aan onderhoud wordt gedaan. Bedoeling is dat als kwaliteitsniveau het begrip 'Aangenaam verblijven' wordt gehanteerd. De alternatieve kwaliteitsnormen zijn 'huidige situatie' en 'sober'. De politieke partijen mogen zich daar op 5 juli ook over uitspreken. De gemeente beheert op het eiland 320 kilometer aan wegen en 300 hectare aan openbaar groen, waarin ruim 600 prullenbakken en 550 zitbanken staan. Er vinden dagelijks tal van onderhoudswerkzaamheden plaats in de openbare ruimte.

Volgens een theoretische berekening in het collegevoorstel is er ook een budget van circa twee miljoen euro per jaar nodig voor vervangingen van materialen en gewassen in de openbare ruimte. Volgens het college is dat echter een "zodanige financiële inspanning" dat het thema vervangen nog maar eens afgewogen moet worden tegen het beoogde kwaliteitsniveau van de openbare ruimte. Riolering, civiele kunstwerken, openbare verlichting, bewegwijzering, afvalinzameling, gebouwen en sportvoorzieningen en watergangen en vijvers zijn niet inbegrepen bij het IBOR-plan.