Meerdere Texelaars kwamen bij deze Zweedse tv-serie in actie als figurant.
Meerdere Texelaars kwamen bij deze Zweedse tv-serie in actie als figurant. Foto: Els Whyte

Opnamen voor Zweedse tv-serie op Texel

Een televisieploeg uit Zweden was zondag op Texel voor het maken van opnamen. Texelaars, vooral leden van Toneelgroep Oosterend, speelden een rol als figurant.

Het betreft opnamen voor de Zweedse kinderserie ''Geografens Testamente'' (laatste wil van de geograaf), een goed bekeken kinderserie, die ook educatieve elementen bevat. Doordat wordt gefilmd op meerdere plekken in Europa, steken de kijkers daar wat van op.

De twee hoofdrolspelers zijn op zoek naar hun ontvoerde vriend. Ze zijn de boeven op het spoor en raken zo ook op Texel verzeild. Een avontuurlijke serie die het midden houdt tussen Nils Holgersson, Indiana Jones en The Da Vinci Code. Op zoek naar figuranten en lokale informatie waren de producenten via internet bij Els Whyte terecht gekomen, regisseur bij Toneelgroep Oosterend. Zij verschafte het team onderdak, nam het gezelschap mee uit eten in het dorp, hielp bij de productie en zocht figuranten. Zo speelde Willem Witte de rol van een oude visser en Duncan Whyte, die met een gapende hoofdwond in de huid van een neergeslagen man was gekropen. Diverse ''omstanders'' ontfermen zich over hem. Er werd gefilmd op de haven van Oudeschild en op het Waddenstrandje bij de passantenhaven.