Energie….

Vorige week aten we spinazie uit eigen tuin! Een eitje uit het kippenhok erbij en smullen maar. De regen laat de tuin goed gedijen, dat is een ding wat zeker is, en de zon doet de rest. De bonen klimmen op tegen de stokken en de bessen rijpen onder het net aan de boompjes in de achtertuin. De zon verschaft ons een hoop goeds. De gasten rijden heerlijk achter de dijk en zwaaien naar me als ik aan het zwemmen ben. Het water is inmiddels boven de 14 graden, het duurt lang dit jaar. De aarde is nog niet zo opgewarmd als menigeen ons angstzaaiend wil doen geloven. Maar de warmte doet goed, al jaren hebben wij de verwarmingspanelen op het dak. De douche is heerlijk, een weldaad. Het is al weer twintig jaar geleden dat ik op de Hiswa te water in Amsterdam een grote zak kocht van tien liter met een sproeier eraan. Wij waren dol op aanleggen met de zeilboot, zomaar waar de wind ons bracht, maar de drie kleine kinderen wilde ik toch wel graag schoon te kooi doen 's avonds. Die zak was het ei van Columbus, de kinderen zeepte ik lekker in op de steiger, en sproeide ze met de inmiddels lekker warm geworden water uit de douchezak af.

Zondag fietsen we naar het Horntje, ik ben sinds kort aandeelhouder en wilde de nieuwe aanwinst wel eens van dichtbij aanschouwen. We werden hartelijk verwelkomd met mooie muziek, koffie en mooie dames aan weerszijden van directeur Cees de Waal jr. op de loopplank. Een mooi schip, bijna een cruiseschip zo luxe is alles ingericht. Op de brug krijgen we uitleg, manlief is natuurlijk zeer geïnteresseerd en beneden in de machinekamer geeft de zoon van Rein Kuiper, eerder opvarende op de kotter, ons een duidelijke uitleg. Er is een overschot aan kracht, aan energie dat is wel duidelijk en boven op het allerhoogste dek ben ik verheugd, daar is een speelwei, een veld van zonnepanelen.

Wij als Texelaars weten dat we de meeste zonuren hebben in Nederland, we pronken ermee bij de toeristen, maar hier op het dak maken we er ook daadwerkelijk gebruik van. Ameland ging ons natuurlijk voor, al jaren zijn ze bezig met het zonnepark Ameland. In 2014 gaven ze al vol gas met het project zonnestroom. 24.000 panelen op het sportvliegveld bij Ballum. Nu krijgt ons collega-eiland €2,6 miljoen uit het Waddenfonds en zal er in 2020 een totale eigen voorziening zijn in de energiebehoefte. Ameland benut de door God geschonken talenten.

Thuisgekomen zet ik een lekkere pot koffie en zetten we ons in de tuin. Een pak Texelse koekjes erbij. Manlief won ze in de ronde van Oosterend, nog vol energie deed hij mee met vliegende vaart door de straten, en werd hij vijfde. Of het aan de spinazie, de zonovergoten week of de goede nachtrust ligt, ik weet het niet, ik probeer de tekst te ontcijferen op het pak van Timmer……voor de meest behaarde benen van de Ronde van Oosterend…. Ik moet lachen….Kracht zit hem ook in de vacht….

Jozien