Remkes: Knelpunt bereikbaarheid veerhaven moet worden opgelost

"Er ligt een probleem met de bereikbaarheid en dat moet worden opgelost. Ga in overleg en kom met concrete voorstellen voor een verstandige oplossing. Ik ga ervan uit dat dit probleem in goede onderlinge samenhang kan worden aangepakt.''

Aldus het advies van Commissaris van de Koning Johan Remkes, die woensdag tijdens een bezoek aan Texel in gesprek ging met de gemeenteraad. De bereikbaarheid van Texel stond hoog op de agenda van dit bijzondere overleg. Remkes was niet geheel onbekend met de problematiek. ''Onlangs was ik op bezoek bij de Koninklijke Marine, rond twaalf uur, half een, het meest ongunstige tijdstip. Voor ik daar kwam, moest ik wel opmerkelijk lang wachten voor de stoplichten. Het is mij volstrekt helder dat daar een probleem ligt.'' Remkes herinnerde aan een kamermotie over verbetering van de N250, die twintig jaar geleden is ingediend. ''Die is door de Tweede Kamer aangenomen. Daarna hebben er alleen vervelende kabinetten gezeten, die de Kamermotie nog steeds niet hebben uitgevoerd. Deze motie heette de Motie Remkes...We gaan kijken of we de regering kunnen bewegen deze motie alsnog tot uitvoer te brengen.'' Maar de kern van de oplossing van de aan- en afvoer naar de TESO haven ligt in Den Helder. Remkes sprak onlangs met b en w uit de marinestad, onder meer over de bereikbaarheid. ''Den Helder heeft een regionale verantwoordelijk om een bijdrage te leveren. Maar u werkt ook samen in de Kop. Er zijn wel een paar varianten denkbaar.'' De oplossing die TESO-directeur Cees de Waal vorig jaar al ter sprake bracht en die ook nu onder de aandacht van Remkes werd gebracht, zit mogelijk in een studie van bureau Haskoning uit 1998. Daarin zit een voorstel voor een ongelijkvloerse kruising met de Ruyghweg, waardoor bestemmingsverkeer voor de haven, Defensie en de stad wordt gescheiden. Zo'n ongelijkvloerse kruising zou ook moeten komen op het Molenplein, zodat verkeer vanaf de boot kan blijven doorstromen. Destijds ging het plan in de la, nu ligt het weer op tafel. Ben Zegeren (CDA) bracht het namens de raad ter sprake, net als Cees de Waal, tijdens een onderhoud dat hij eerder op de dag had met Remkes.

Alfred Schaatsenberg (PvdA) wees Remkes er op dat als het op provinciaal beleid aan komt, Texel vaak voor een uitzondering moet pleiten. Om dit te voorkomen, stelde Schaatsenberg om alvorens de provincie plannen vaststelt, daar eerst de ''Texeltoets'' op los te laten. Remkes: ''Ik dacht even dat u voor een status aparte ging pleiten.'' Maar Remkes voelt niets voor zo'n Texeltoets, net zoals hij niets voor een Markentoets voelt. Hij adviseerde de politieke weg te bewandelen.