Start Ronde om Texel in 2014.
Start Ronde om Texel in 2014. Foto: archief Texelse Courant

Veertien Texelse catamarans en vijf surfers op Ronde om Texel

Voor veel catamaranzeilers staat de datum al even omcirkeld, maar zaterdag om 9.00 uur is het zover: Bij paal 17 start de 39-ste Ronde om Texel, als het weer het toelaat natuurlijk. Met 289 catamaranteams en 21 surfers belooft het weer een spectaculaire dag te worden.

Er verschijnen weer diverse Texelaars aan de start, waaronder natuurlijk Dirk Pool (71). Net als vorig jaar trekt hij ten strijde met Sophie Brugemann. Vorig jaar, toen hij al voor de 37-ste keer meedeed, werd hij samen met Brugemann achtste en daarmee waren ze het beste Texelse team. Bij het Open Nederlands Kampioenschap Marathon Windsurfen 2016, dat gelijktijdig met de catamaranrace van start gaat, zijn veel ogen gericht op Adriaan van Rijsselberghe. De veelvuldig kampioen slalomsurfen werd vorig jaar derde achter Casper Bouman en Dorian van Rijsselberghe. Deze twee zijn dit jaar echter niet van de partij. Dit betekent niet dat winst voor Adriaan een zekerheidje is, er staan nog genoeg andere toppers aan de start. Onder hen Jakob Kooij die bij deze thuiswedstrijd ook gebrand zal zijn op een goed resultaat. Zeker nadat hij vorig jaar niet finishte. In totaal doen er veertien Texelse catamaranteams mee en vijf Texelse surfers.

Vorig jaar had het winnende team een gecorrigeerde tijd van 2:38:36. Bij de Ronde wordt namelijk niet alleen naar de snelste tijd gekeken, maar ook naar de Texel Rating (de handicapberekening). De organisatie zal hopen dat het 'foutje' van vorig jaar dit jaar voorbij gaat. Toen bleek de eerst tot winnaar bekroonde deelnemer überhaupt niet gefinisht. Hetgeen later keurig werd rechtgezet. De snelste surfer had vorig jaar twee uur en acht minuten nodig om het eiland te ronden.

Maar zoals ieder watersportevenement valt en staat alles bij de wind. Op dit moment gaan de voorspellingen uit van windkracht drie met 25 procent kans op neerslag. De omstandigheden lijken voorlopig dus prima uit te vallen. Mochten de omstandigheden de start van de Ronde om Texel onverhoopt toch in de weg staan, wordt er uitgeweken naar de zondag. Voor bezoekers is er zaterdag overdag van alles te doen op het strand, waaronder een kitesurfdemonstratie bij paal 17 en Corné Klijn – Dance Classics King. De briefing voor de ronde is zaterdag om 8.30 uur. Radio Texel doet verslag van het zeilevenement.