Siem Zijm:
Siem Zijm: "Natuur en cultuurlandschap op Texel gaan vloeiend in elkaar over gaan en dit lijkt me een goede zaak." Foto: Jeroen van Hattum

Je kunt hier soms lekker Tessels praten

Wat is je favoriete plek op Texel?

Door mijn werk kom ik op allerlei plekken op Texel. Het eiland heeft heel veel bijzondere plekken; er is er niet een die er speciaal uitspringt. Heel Texel is mijn favoriete plek. Wat ik heel mooi vind is dat de plekken gaandeweg de seizoenen veranderen qua sfeer en kleur

Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Ik kom in aanraking met heel veel mensen. Over het algemeen ervaar ik de Texelaars als makkelijk in de omgang. Echter moet er soms even een hobbeltje worden genomen .Mensen die langer op Texel wonen hebben vaak een mentaliteit van "komt wel goed…" Als geboren en getogen Texelaar ben ook ik behept met dit virus en ik weet dat er ook een keerzijde aan deze levenshouding zit.

Veel bijzondere plekken die veranderen met de seizoenen

Hoe beleef je de natuur op Texel?

Ik ervaar dat de natuur en het cultuurlandschap op Texel vloeiend in elkaar over gaan en dit lijkt me een goede zaak.

Hoe beleef je de dorpen op Texel?

Het is altijd weer boeiend om te zien dat elk dorp een eigen karakter heeft.

Wat voor werk doe je op Texel?

Ik heb twee bedrijfjes: Tentorent en Texels Jutwerk. Het eerste is een verhuurbedrijf voor tenten, tafels en stoelen en dergelijken. Het is min of meer een seizoensbedrijf. In de wat stillere tijd maak ik van sloop-, brand- en afvalhout allerlei dingen als lampen, meubels en sierobjecten, maar soms krijg ik ook opdrachten. Zo heb ik bijvoorbeeld voor iemand een grafmonument gemaakt.

Wat doe je naast je werk zoal op het eiland?

Ik werk veel en heb daarnaast niet veel tijd voor andere dingen, maar mensen kunnen me altijd bellen voor iets leuks. Zo heb ik samen met Werner Dros en Martin Kikkert een keer meegewerkt aan instructiefilmpjes van het Ministerie van Landbouw.

In welk café/restaurant op Texel kom je graag?

In de loop van de jaren hebben we in veel restaurants gegeten. 'Bij Jef' was een belevenis, maar ook eten bij Dirk Leegwater in Hotel De Kievit heeft zo zijn charme.

Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het is?

Ervan uitgaan dat dingen moeten blijven zoals ze zijn komt mijn inziens voort uit angst. Het kan ontwikkelingen op slot zetten en in het ergste geval tot hele nare dingen leiden. Dit betekent niet dat we alles klakkeloos moeten laten gebeuren; we moeten wel kritisch blijven. Ik kijk veel naar programma's als Tegenlicht van de VPRO. Dat laat vaak initiatieven zien van mensen die nieuwe wegen durven in te slaan, anders durven te denken. Dit soort programma's vind ik enorm inspirerend.

Wat zou er op Texel anders mogen?

Ik zou op Texel graag meer vernieuwende initiatieven willen zien, maar dan vooral vanuit of met behoud van onze eigenheid (wat die ook zijn moge). TexelEnergie, Texel Samen Beter, de brouwerij, maar ook de zilte groenten zijn hier voorbeelden van.

Goede herinnering aan Texel?

Waar ik vaak aan moet denken als ik in een nostalgische bui ben, is het voetballen op het oude Texelse Boys veld als B-en A-junior. Het was er vaak koud, het veld was slecht, het waaide altijd en je kon je niet douchen, maar er ontstond in die tijd in het team iets van saamhorigheid en vriendschap. We werden jonge mannen. En ook:"jongens waren we, jongens op brommers…' Natuurlijk heb ik ook heel vervelende en slechte herinneringen aan datzelfde voetbal en diezelfde brommerjongens.


Wat is er eeuwige zonde aan Texel?

Eeuwig en zonde zijn grote woorden; zeker voor iemand die katholiek is opgevoed. Wat ik jammer vind is dat Texel buiten de dorpen lijkt dicht te slibben met luxe vakantiehuizen en megastallen. Ik wil niemand verbieden om van de geboden mogelijkheden gebruik te maken en zo geld te verdienen. Maar ik denk soms wel eens dat het van een veel grotere wijsheid getuigt om de dingen eens te laten zoals ze zijn en niet in te grijpen in het landschap.

Waarin onderscheidt Texel zich van de overkant?

Op Texel kun je je deur wel eens loslaten als je even weg moet, je sleutel in het contact laten, de fiets niet op slot zetten en soms even lekker Tessels praten.

Wat doe je over vijf jaar op Texel?

Dan hoop ik nog steeds te werken en dingen doen die me gelukkig maken. Ook hoop ik me omringd te weten door mensen waar ik blij van word.

Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van…' willen zien?

Wilma Pieters van winkel Wilt en Woest aan de Binnenburg in Den Burg.


Paradijsvogel

Threes Anna heeft zaterdag het eerste exemplaar van haar nieuwe roman Paradijsvogel overhandigd aan Rosa Harbers van Texels Welzijn. Dat gebeurde in de keuken van de Gollards in Den Burg. Niet de meest gebruikelijke plek om een roman te presenteren, maar wel passend binnen het thema van het boek. Dat gaat over het luxe leven van een vrouw in een resort voor ouderen in Florida. Het luxe leven blijkt schijn als de vrouw ontdekt dat haar overleden man haar torenhoge schulden achterlaat. Threes Anna, die al jaren op Texel woont, verbleef voor het schrijven van de roman een tijdje in een resort voor ouderen in Amerika om zich nader te verdiepen in het werkelijke leven. Ze meldde zich voor het schrijven van de roman ook aan als vrijwilliger bij Tafeltje Dekje van Texels Welzijn en als dank daarvoor kreeg Rosa Harbers het eerste boek. Threes Anna is komende woensdag 22 juni van 15.00 tot 16.00 uur bij Nauta Boek in Den Burg om haar nieuwe roman te signeren.