Oase, een combinatie van kunst en wetenschap.
Oase, een combinatie van kunst en wetenschap. Foto: DigiDaan

Wetenschapstheater

Wat heeft zand met zee te maken? Een heleboel! Wetenschapper Jan-Berend Stuut doet er onderzoek naar bij het NIOZ. Theatermaker Jan van den Berg van theater Adhoc heeft er een stuk over gemaakt met onder meer de input van Stuut.

Lange Juni Cultuurmaand presenteert met enige trots het theaterstuk OASE - dat al gespeeld werd in theaters in Amsterdam, Eindhoven, Tilburg, Enschede, Deventer, Veldhoven, Haarlem, Rotterdam, en Arnhem – en nu dus in de 'Oceaanzaal' van het NIOZ op Texel. Paulien Valk (Lange Juni) en Susana Mulas (Kunstenares en bioloog) zagen mogelijkheden om kunst en wetenschap met elkaar te verbinden. Met die gedachte zijn zij in gesprek gegaan met het NIOZ. Met enthousiaste wetenschappers, creatieve kunstenaars en wat organisatie talent moet er toch wat kunnen ontstaan in 2017 was de inzet, een proces dat inmiddels op gang is. Tijdens de gesprekken over "kleuren van de zee" en een 'zee aan mogelijkheden' stuiten zij op de voorstelling 'Oase'.


Na een jarenlange fascinatie voor het Higgs deeltje ging Jan van den Berg op onderzoek uit naar de zandkorrel, het allerkleinste deeltje dat wél met het blote oog is te zien. Eén van de meest voorkomende maar minst opgemerkte elementen op aarde. In de voetsporen van de Britse pionier en zand-expert Ralph A. Bagnold (1896-1990) reisde hij naar woestijnen, laboratoria, de Zuidpool en in gedachten naar Mars. Om uit te komen bij Zerzura, De Verloren Oase: "iets dat nog nooit door mensenogen is gezien, en erop wacht om te worden ontdekt". In 'Oase' presenteert Jan van den Berg een theatraal verslag van zijn ontdekkingsreis. "Terwijl mijn gidsen zo'n 750 kilometer verderop vers voedsel gingen halen, en meer benzine, en water om onszelf te kunnen wassen, bleef ik acht dagen moederziel alleen. Het leek wel alsof ik verdwaald was in een verborgen wereld uit het Stenen Tijdperk."

De overweldigende (natuur-)ervaringen en zand-experimenten in 'Oase' worden opgeroepen en begeleid door de rijke klankwereld van componist en zanger Najib Cherradi-Hasseni. Zandkorrels zijn net mensen. Ze worden geboren, ze lopen, dansen, zingen, waaien en vliegen. Als ze met velen zijn, kunnen ze een heel leger doen verdwijnen, of een stad. Er bestaat zelfs een speciale natuurkunde van zand: hoe het zich organiseert tot woestijnduinen. Hoe het over de bedding van rivieren reist. Hoe het op de bodem van oceanen belandt. En hoe het zich op Mars gedraagt.

De show vindt plaats op zaterdag 25 juni van 19:30 tot 20.30 uur bij het NIOZ, Landsdiep 4, 't Horntje. Kaarten kosten €7,50 en zijn te verkrijgen bij de receptie van het NIOZ (0222-369 300).