Vrijwilligers op de drooggevallen loodsbotter Texelstroom gebruiken de maaltijd.
Vrijwilligers op de drooggevallen loodsbotter Texelstroom gebruiken de maaltijd. Foto: Gerard Timmerman

Vrijwilligers eren Texelstroom

Een bijzonder plaatje in de Mokbaai, waar vrijwilligers van de historische loodsbotter Texelstroom hun schip hadden laten droogvallen tegen de achtergrond van de nieuwe veerboot Texelstroom.

Geen toeval, het gebeurde op verzoek van TESO-directeur Cees de Waal. Voor klusjes onder de waterlijn ligt de oude Texelstroom wel vaker op die plek. Het was De Waal vanuit zijn kantoor op de haven niet ontgaan. Zo kreeg de open dag van de nieuwe veerboot Texelstroom een historisch tintje. De loodsbotter is gebouwd in 1906, een jaar later werd TESO opgericht.

De loodsbotter, die als thuishaven Oudeschild heeft, maakt regelmatig een tochtje over het wad. Vrijwilligers ervaren hoe het is om met een historisch schip te zeilen, worden opgeleid, bijvoorbeeld tot schipper en ondergaan de gezelligheid aan boord. Maar er moet ook worden gewerkt, het schip vergt allerlei onderhoudsklusjes. Om de technische aspecten is het Jelle Orij vooral te doen. Met zestien jaar is hij de jongste vrijwilliger aan boord. Maar schroomt niet om met Henk Troost, met 77 de nestor, in de mast te klimmen. Majon de Grave uit Hillegom, die regelmatig op haar geboorte-eiland vertoeft, is sinds enige tijd vrijwilliger. ''Een tochtje met de Texelstroom stond al een tijdje op mijn verlanglijstje. Toen we met het bedrijf het wad op gingen, dacht ik: dit wil ik vaker.'' Nieuwe vrijwilligers zijn van harte welkom. Ze kunnen contact opnemen met Renske van IJsseldijk, tel. 06-10722870.