Meidenband Bells of Youth sloot Texelpop nieuwe stijl zaterdagavond af. Ondanks de geringe opkomst speelden ze enthousiast.
Meidenband Bells of Youth sloot Texelpop nieuwe stijl zaterdagavond af. Ondanks de geringe opkomst speelden ze enthousiast. Foto: Gerard Timmerman

Texelpop: goeie bands maar amper publiek

Texelpop nieuwe stijl heeft het grote publiek niet aan zich weten te binden. Bezoekers bleven vrijdag en zaterdag massaal weg. De weinigen die wel de moeite hadden genomen, maakten er het beste van, aan goede muziek en gezelligheid ontbrak het niet.

De kersverse Stichting Evenementen Texel (SET) heeft het tij nog niet mee. Eerst werd Bevrijdingspop afgelast, toen stak in De Waal een storm op over Sommeltjespop en daarna zorgde een ingezonden brief over Texelpop voor beroering. En dit weekend bleef het bezoekersaantal voor het festival dat werd gehouden op het terrein tussen het zwembad en het gemeentehuis ver onder de maat. Stof tot nadenken dus voor het bestuur van SET. Voorzitter Reinier Heutink: ''Dit is natuurlijk k...'' Volop speculaties over de oorzaak. Het grote aanbod aan evenementen (Sommeltjespop is over twee weken), de entree en het nagenoeg ontbreken van Texelse bands (alleen Goodbye Mosquito kwam van het eiland) vielen te horen. Giswerk, maar blijkbaar is er onder de liefhebbers van het geboden genre momenteel te weinig behoefte. Of er zijn gewoon te weinig liefhebbers voor het genre. Het is overigens niet voor het eerst dat een festival niet uit kan, al in 1982 bleef de organisatie van Wadrock bij De Waal, met onder meer Herman Brood, met een tekort van 15.000 gulden zitten. Toen kwamen er maar 500 bezoekers kwamen, in plaats van de benodigde 1500.

Maar van verzuring viel dit weekend weinig te merken. Op het veld heerste tevredenheid over de kwaliteit en ook de organisatie zat niet bij de pakken neer. Heutink: ''We zijn gewoon een enthousiaste club die graag iets leuks wil organiseren.'' Daar mankeerde het niet aan. De uitvoering lag bij Jeroen Schoo, die met festivals al de nodige ervaring heeft opgedaan. Het terrein, ingesloten door bomen, had intimiteit, alle voorzieningen waren piekfijn in orde. Op het podium niet de minste bands, popgroepen waar liefhebbers bij menig optreden voor in de rij zouden staan. Het rockduo Storsky mocht dit jaar bijvoorbeeld Pinkpop openen. Dat het veld nu grotendeels leeg was, deerde de muzikanten niet. De drummer en de gitarist, die ook gebruik maakten van electronische geluidseffecten, speelden vol enthousiasme en genoten zichtbaar toen ze op het podium gezelschap kregen van een groep uitgelaten jonge fans. Enthousiasme ook bij meidenband Bells of Youth, die met ''punk op z'n blondies'' het podium deed schudden. Ze speelden al eens in De Wereld Draait Door, in een uitverkocht Paradiso en traden op in Hongarije. Het was voor deze band wel zo leuk dat het publiek dat er was, dicht naar het podium kwam. Rockband Fuel heeft met bassist en oud-Texelaar Arjen Rienks in de gelederen een link met het eiland. Het was het vierde optreden van deze band die nog maar kort bij elkaar is en de nummers zelf schrijft. De organisatie van Texelpop had voor de kennismaking met popmuziek vrijdagmiddag de hoogste klassen van de basisscholen een uurtje uitgenodigd. Maar goed ook, want bij aanvang was het wel erg rustig op het terrein tussen het zwembad en het gemeentehuis. De zanger van de jonge en enige Texelse band Goodbye Mosquito dreef zaterdag aan het begin van de middag de spot met de rust op het terrein. ''De meeste bands zeggen: kom maar naar voren, jullie kunnen allemaal wel op het podium.'' De leegte overziend sprak frontman Chris Murphy van Milkbar Texelpop moed in. ''Je moet durven dromen.''