Texelse Dageraad voor Texelaars

De nieuwe woon-zorg-werk-leefgemeenschap Texelse Dageraad die in Nieuweschild is gepland, is bedoeld voor Texelaars.

Volgens initiatiefnemers Krista Mirjam Dijkerman en Willeke Nederlof kan er, als er plek is, ook woonruimte en zorg worden geboden aan mensen van de overkant, maar dan uitsluitend aan mensen die een binding met het eiland hebben.

"Bijvoorbeeld mensen van wie hier de kinderen wonen." Doelstelling is dat de voorziening voor iedereen toegankelijk wordt. De woonruimte wordt gehuurd en voor de zorg wordt een beroep gedaan op de persoonsgebonden budgetten.

Er wordt met De Texelse Dageraad ingespeeld op de verwachting dat het aantal mensen met dementie op Texel in 2040 met 140 procent is toegenomen ten opzichte van 2010. Toen ging het om 226 mensen en in 2040 vermoedelijk om 555 mensen, samenhangend met de vergrijzing en ontgroening van het eiland.

De Texelse Dageraad moet aanvullend worden op het huidige aanbod van Omring. Dat biedt in de Hollewal en De Gollards plaats aan mensen met dementie, maar het is niet altijd toereikend om iedereen een plek in het verpleeghuis of het verzorgingshuis te kunnen garanderen, waardoor Texelaars aan de overkant moesten worden gehuisvest. "We hopen dat er met onze gemeenschap straks ook keuze is op het eiland."

De Texelse Dageraad heeft direct betrokkenen als huisartsen, Omring, Texels Welzijn, Geriant en het Maartenhuis (waar opvang is voor mensen met dementie) op de hoogte gesteld van de plannen. Er is ook met diverse fondsen gesproken en dat heeft geleid tot toezeggingen van onder meer Stichting Samen één Texel, de Stichting tot Steun aan de Vereniging Het Groene Kruis Texel en de Emilie Gollards Stichting.

Belangrijk moment is volgens Nederlof en Dijkerman nu dat de gemeente de bestemming van het beoogde perceel aanpast, zodat de stichting tot aankoop van de boerderij kan overgaan. "We hopen ook steun bij particulieren te krijgen. Het zou mooi zijn als we het project met financiële steun van het eiland kunnen realiseren."

Vooralsnog wordt rekening gehouden met een investering van anderhalf miljoen met de aankoop van de boerderij, de grond en nieuwbouw van woonruimten voor de Texelse Dageraad. Willeke Nederlof en Krista Mirjam Dijkerman vormen samen inmiddels de Raad van Bestuur van de stichting De Texelse Dageraad.