Plan voor leefgemeenschap voor mensen met dementie op Texel

Een aantal Texelaars heeft plannen ontwikkeld voor een woon-zorg-werk-leefgemeenschap in Nieuweschild voor mensen die dementie hebben.

De groep heeft de te koop staande boerderij Nieuweschild 9 op het oog om de woon-zorg-werk-leefgemeenschap te realiseren. Burgemeester en wethouders zijn in principe bereid medewerking te verlenen. Bedoeling is dat het bouwvlak (maximaal vijfduizend vierkante meter) en de overige gronden een nieuwe bestemming krijgen: van agrarisch naar maatschappelijk waarbij gebruik ten behoeve van zorg onder voorwaarden is toegestaan.

Initiatiefnemers Krista Mirjam Dijkerman en Willeke Nederlof, verenigd in de stichting De Texelse Dageraad, willen beginnen met een gemeenschap waar tien mensen met dementie wonen en een beroep op 24-uurszorg kunnen doen. Nederlof en Dijkerman hebben inmiddels met bewoners in de omgeving gesproken over de plannen. De reacties waren volgens hen positief. De beoogde naam van de leefgemeenschap is De Texelse Dageraad.

De initiatiefnemers streven naar een gemeenschap waar mensen met dementie begeleid kunnen wonen (zij worden huisgenoten genoemd) en waar mensen met dementie die nog thuiswonen dagbesteding krijgen (gasten). De natuurlijke omgeving van Nieuweschild krijgt volgens Dijkerman een belangrijke rol in het geheel. De invloed van de natuur krijgt een belangrijke rol in de zorg. "Nieuweschild, zo dichtbij de Waddenzee, leent zich daar uitstekend voor." Er wordt verder gedacht aan complementaire zorg. Dat is aanvullend op de reguliere zorg zodat de zorg zo precies mogelijk kan worden afgestemd op wat iemand nodig heeft.

De initiatiefnemers willen in de gemeenschap ook veel aandacht besteden aan zielzorg en geestelijke begeleiding. Volgens Dijkerman doen mensen met dementie vaak ervaringen op die raadselachtig zijn en verdieping nodig hebben. Beide initiatiefnemers komen uit de verpleeghuiswereld. Dijkerman is tevens theologe en deed in haar persoonlijke omgeving ervaring met dementie op. "Uitgangspunt van de zorg is dat de huisgenoten tot het einde aan toe hun eigen koers kunnen blijven varen."

De Texelse Dageraad wil met de nieuwe gemeenschap een aanvulling bieden op de bestaande zorg op het eiland. Er wordt ingespeeld op de verwachting dat het aantal mensen met dementie op Texel sterk zal toenemen.

Meer over de plannen op pagina 2