Texelse Media in ongelijk gesteld

bij Hof over parkeerkaartjesdeal

Texelse Media is in hoger beroep in het ongelijk gesteld in de zaak over de 'parkeerkaartjesdeal' die het bedrijf met de gemeente had.

Het gerechtshof in Amsterdam bekrachtigde dinsdag de uitspraak die de kantonrechter in Alkmaar voorjaar 2015 in de kwestie deed. De zaak draait om een overeenkomst met gesloten beurs, die Texelse Media en de gemeente sloten in 2002: Texelse Media zou de kaartjes voor de parkeerautomaten op het eiland gratis leveren en mocht in ruil daarvoor zelf reclame op de achterzijde van de tickets maken of verkopen.

In 2013 beëindigde de gemeente de overeenkomst zonder Texelse Media hiervan formeel op de hoogte te stellen. Contractbreuk, oordeelde het bedrijf, toen de parkeerautomaten met andere kaartjes werden gevuld. Ter compensatie ging een factuur naar de gemeente onder vermelding van 'Reclame op parkeerkaartjes, zoals geoffreerd'. Die werd voldaan. Pas toen een jaar later eenzelfde factuur volgde, gingen op het gemeentehuis de alarmbellen af. De tweede rekening werd niet voldaan. En de gemeente wilde het geld terug dat een jaar eerder was betaald.

Onderling kwamen de partijen er niet uit, met als gevolg dat zij elkaar voorjaar 2015 troffen bij de kantonrechter in Alkmaar. Hij bepaalde dat Texelse Media het geld – exclusief btw 12.500 euro - moest teruggeven aan de gemeente, die Texelse Media wel zo'n 2.000 euro moest vergoeden wegens gemaakte kosten. Een schadeclaim van Texelse Media wegens derving van inkomsten – want de gemeente had verzuimd de overeenkomst tijdig en correct op te zeggen – haalde het echter niet.

Datzelfde gebeurde in hoger beroep bij het gerechtshof in Amsterdam. Dat wees – hoewel de gemeente "toerekenbaar tekort is geschoten" bij het opzeggen van de overeenkomst - een schadeclaim van ruim 33 mille niet toe, omdat het net als de kantonrechter vond dat Texelse Media niet heeft kunnen hardmaken dat daadwerkelijk sprake is geweest van winstderving. Daardoor is het volgens het hof ook niet mogelijk een lager bedrag als schadevergoeding toe te kennen.