Presentatie van een combine tijdens de Landbouwdag een paar jaar geleden.
Presentatie van een combine tijdens de Landbouwdag een paar jaar geleden. Foto: Gerard Timmerman

Landbouw klaar voor snelle ontwikkelingen

Er is soms spanning tussen traditioneel agrarisch gebruik van grond en gewenste natuurdoelen. Het zijn niet altijd de meest gemakkelijke gesprekken die daarover gevoerd worden, maar er worden nog steeds kleine stapjes vooruit gezet.

Een paar kritische woorden in de nieuwe visie die de Texelse landbouw vorige week presenteerde. Het zijn echter geen uitlatingen van landbouwers zelf, maar van boswachter Jan van Assema van Staatsbosbeheer, één van de partijen waarmee de landbouw spreekwoordelijk gezien nog wel eens de degens kruist. De Texelse landbouw stelt in het rapport graag de dialoog aan te gaan met andere terreinbeheerders en overheden en de daad wordt bij het woord gevoegd.

Niet alleen Staatsbosbeheer, maar ook andere partijen zoals het Nationaal Park, Natuurnonumenten, het hoogheemraadschap, de gemeente en de provincie Holland hebben in de visie de ruimte om hun standpunten en opvattingen weer te geven. Dat levert complimenten op, maar ook kritische kanttekeningen. Han Lindeboom, voorzitter van het nationaal park geeft eveneens aan dat natuurdoelen en agrarische bedrijvigheid soms minder makkelijk samengaan, maar dat er win-win-situaties kunnen ontstaan als beide partijen naar elkaar blijven luisteren, samen oplossingen zoeken en waar nodig samen bij de overheid voor flexibiliteit pleiten. Ook Eckard Boot van Natuurmonumenten pleit voor samenwerking. "We staan soms tegenover elkaar, maar door met elkaar om tafel te gaan, elkaars inzichten te leren begrijpen, komen we verder en halen we eruit wat erin zit."

Het klinkt misschien een beetje zoetsappig, maar zo komt het in het rapport niet over. Het betrekken van andere partijen in de eigen visie versterkt het beeld van een sector die bewust is van zichzelf en weet welke kant het uit wil. Zo liet landbouwvoorman Arnold Langeveld dit bij de presentatie ook al blijken. Vaak werd er vanuit de landbouw gereageerd op plannen van anderen in plaats van zelf met eigen initiatieven te komen.

Zo wordt onder meer voorgesteld gras, riet- , sloot- en bermmaaisel te gaan vergisten om biogas te krijgen. Volgens het rapport kan met de vergisting van 150 hectare gras tezamen met de andere biomassa circa 10 tot 15 procent van de gasbehoefte op Texel worden ingevuld. De sector zegt te willen helpen bij het streven Texel energieneutraal te krijgen.

Een ander kernpunt in het rapport is de verdere voortgang van technologie in de landbouw. Er rijden op het eiland inmiddels ruim vijftig trekkers en overige machines op GPS. Daaraan gekoppelde teeltregistratieprogramma's zorgen voor optimale benutting van kunstmest en beperking van gewasbestrijdingsmiddelen tot een minimum. Volgens het rapport staan de ontwikkelingen in de vorm van precisielandbouw en monitoring van diergezondheid aan het begin van een enorm snelle ontwikkeling de komende jaren. "De agrarische sector op Texel is hiermee koploper, kan schakelen en is klaar voor de toekomst."

Er werkten meer dan vijftig agrariërs en anderen mee aan de totstandkoming. Isabel van der Star en Annette Barhorst zorgden er volgens Langeveld voor dat alle inbreng in het rapport werd verwerkt. Er komen ook diverse Texelse agrariërs aan het woord om te vertellen over de agrarische sector op het eiland.