Team Texel: Marco Daalder, André van den Berg en Pieter Aris en Olaf van der Vis op de Ventoux.
Team Texel: Marco Daalder, André van den Berg en Pieter Aris en Olaf van der Vis op de Ventoux. Foto:

Texelaars bedwingen de Ventoux

''Heel zwaar, maar erg leuk en een heel bijzondere tocht.'' Dat zegt André van den Berg over de beklimmingen van de Mont Ventoux. Voor de sponsoractie ''Klimmen tegen MS'' reed hij samen met fietsmaten Marco Daalder en Pieter Aris van der Vis en diens zoon Olaf.

Het was zijn nichtje Hilde (16) uit Terneuzen die Van den Berg overhaalde. ''Ze werd door haar school gevraagd of ze mee wilde doen met de actie ''Klimmen tegen MS''. Haar plan was: ik vraag het mijn oom en als die gaat, dan ga ik ook. Dat ging aan. Zij met haar school, ik met mijn fietsmaten. Zo zijn we het traject gestart. We zijn op zoek gegaan naar sponsors, kleinere en grotere. We kregen best veel respons.'' Uiteindelijk haalde het viertal €2.700,- binnen voor het goede doel.

Het beklimmen van de Mont Vantoux is niet de minste uitdaging. De ''Reus van de Provence'' wordt deze legendarische berg van 1911 meter hoogte wel genoemd. Vanaf de voet van de berg een hoogteverschil van 1614 meter. Afgelopen zaterdag was het dan zover. '' 's Morgens om 7.00 uur gingen we van start vanaf Malaucène. Dat is één van de drie beklimmingen die je kunt doen. Een klim van 23 kilometer met een stijgingspercentage van gemiddeld tussen de acht een twaalf procent. Er zaten qua stijging best wat wisselingen in waardoor je ook stukjes lekker kunt fietsen. Een mooie beklimming met prachtige uitzichten. Heel apart. We waren super blij. Wat gaaf om bovenop te staan! Aan de top zijn Pieter Aris en ik rechtsaf naar beneden gegaan voor de volgende beklimming vanaf Bedoin. Olaf was ons al vooruitgesneld. Marco is richting Sault gegaan. De klim vanaf Bedoin was ook 23 kilometer. Eerst wat vlakker omhoog en de laatste zes kilometer iets steiler. Langs deze route is de berg wat kaler. Marco en ik hebben de Ventoux twee keer beklommen, net als Hilde. Pieter Aris en Olaf hebben de berg zelfs van drie kanten beklommen. Echt heel zwaar, maar de beleving is nog veel groter. Heel bijzonder en heel veel mensen langs de kant die je aanmoedigen. Er deden ongeveer vijfhonderd deelnemers mee, dat maakte het best overzichtelijk en met veel herkenning. Heel gemoedelijk, met voor iedereen de strijd tegen MS als achterliggend doel. Veel mensen die aan deze ziekte lijden waren aanwezig.''