Van binnen

Het is licht op de nieuwe boot: licht en comfortabel. Het is het eerste dat opvalt bij het betreden van het salondek van de nieuwe Texelstroom. De royale lichtinval is te danken aan de grote raampartijen die van vloer tot plafond lopen. De vorm van de ramen is geïnspireerd op de schubben van een dennenappel. De omgeving buiten komt binnen op diverse manier terug. De interactieve speelhoek voor kinderen aan de 'Texelse kant van de boot' is bijvoorbeeld voorzien van een plafond dat een licht bewolkte blauwe lucht voorstelt. De vloer is geïnspireerd op de slenken van de Wadden en de kleuren van de banken komen ook uit die omgeving.

Halverwege bij het nieuwe buffet staat op het salondek een boom (een replica van een dennenboom uit de Bleekersvallei) die een trefpunt moet worden voor reizigers. Het is een herkenbare plek om met elkaar af te spreken. Op het salondek is het merkbaar dat de boot aan de bovenkant vijf meter breder is dan de Dokter Wagemaker; alles is ruim van opzet. Er is geen atrium meer zoals op de Dokter Wagemaker. Als alternatief is er nu de Noordzeezaal waar groepen gebruik van kunnen maken. Deze zaal kan eventueel ook afgescheiden worden en heeft in de wand een aantal vakken waarin Texelse musea een wisselende collectie tonen die past bij de thema's van het schip. Nieuw is een aantal sta-tafels met leunbanken waar reizigers tijdens de overtocht de mobiele telefoon of laptop kunnen opladen en even achter de laptop kunnen zitten. Het sanitair aan beide kanten van het schip kent toiletgroepen voor mannen, voor vrouwen, een invalidentoilet en een plek om kleine kinderen te verschonen. Het is bewust allemaal redelijk open vormgegeven, ventilatie zorgt ervoor dat er elders geen luchtjes te ruiken zijn.

Ook nieuw zijn acht verschillende kleurstellingen per trappenhuis. Dat moet het makkelijker maken om bij aankomst in de haven vanaf het salondek de auto terug te vinden. Iets dat voor Texelaars geen probleem zou moeten zijn, maar TESO houdt ook rekening met toeristen die het losproces kunnen vertragen als ze hun auto niet op tijd vinden. Het onderste autodek ziet er nagenoeg hetzelfde uit als het onderste dek van de Dokter Wagemaker, met het verschil dat het vijf meter langer is. Het bovenste autodek komt anders over doordat in de zijgangen ruimte is om twee rijen auto's naast elkaar te zetten. Dat het bovenste autodek twee keer 2,5 meter breder is dan het onderste dek is te merken op het fietsendek. Wie daar aan de reling staat, heeft nu 2,5 meter afdak boven zich. Iets lastiger om de meeuwen te voeren, maar je staat er - ook als het storm en regent - wel altijd droog. Het bovenste autodek komt stiller over in vergelijking met het bovenste autodek van de Wagemaker. Dat komt doordat de vloer van het salondek anders is aangelegd. Ook op de dekken merk je dat er bewust met de energie wordt omgesprongen. Er is overal ledverlichting en die springt pas aan als er iemand voorbij loopt.