Arjen Poelman in het magazijn, er moet nog veel aan boord.
Arjen Poelman in het magazijn, er moet nog veel aan boord. Foto: Job Schepers

Van Legobouwwerk tot free flow concept

Een snellere doorstroom, een open keuken met een centrale rol voor de buffetchef in een 'free flow concept'. Op de Boot, de dochteronderneming van TESO die de horeca verzorgt, is klaar voor de Texelstroom. "Alles is tot in de puntjes voorbereid."

We spreken Arjen Poelman, hoofd Frontoffice & Horeca, ruim een week voor de open dag. Er gaat dus nogal wat veranderen voor de horeca met het in gebruik nemen van de Texelstroom, Op de Boot is hier intensief bij betrokken geweest. De basis voor de nieuwe opzet ligt in het kantoor van de TESO, waar de nieuwbouwcommissie, bestaande uit Arno Evers, Cees Jonker, Linda Eelman, Debby Broekman, José Vermeulen en Arjen zelf, eerst begon met brainstormen. "Wat moest er anders dan het nu gaat en hoe moest dat er uit zien om het optimaal te laten werken? We waren het er direct over eens dat de doorstroming sneller moest. Nu heb je rijen omdat mensen moeten wachten op bijvoorbeeld hun biertje of koffie. De koffie kan men straks zelf inschenken op maar liefst tien plekken. Ook wilden we een prominentere rol voor de buffetchef. Alles werd altijd al vers gemaakt, maar de gast zag daar niets van. Straks dus wel. Verder komen er twee gebakslocaties, twee verslocaties en wandkoelingen met in totaal zo'n 1.200 petflessen met frisdrank. De glazen flessen verdwijnen uit het beeld. Dit was een wens omdat reizigers graag het flesje willen kunnen meenemen tijdens het vervolg van hun reis", legt Poelman uit.

Lego

Maar hoe maak je van al die ideeën een concreet plan? "Meerdere mensen in de werkgroep hebben kinderen met Lego. Dat hebben we meegenomen naar het werk en toen zijn we aan de slag gegaan. Maar dan kan het er heel mooi uitzien, maar je weet niet of het werkt. Daarom heb ik contact opgenomen met René Jager van Paal 9 en Rob Werkman van Zandbank. Op het strand hebben we de nieuwe buffetopstelling op ware grote uitgezet met door hen aangeleverde materialen zoals stokken, afzetlint, pionnen en geplastificeerde productbladen. We hebben van een week lang bonnen uitgedraaid en met het personeel dat vrij was en mensen op het strand zijn we aan de slag gegaan. Naast dat het erg gezellig was, kom je dan achter dingen die je bij een maquette van Lego niet ziet. Zo waren er hoeken waar de gasten op vast zouden lopen en die hebben we aangepast."

Als Poelman vertelt zie je hem steeds enthousiaster worden, hij heeft er duidelijk zin in. Toch is het in de laatste weken ook stressen geweest. Er moeten nog goederen en materialen de Texelstroom op voordat het nieuwe vlaggenschip in de vaart gaat, en ook moet er nog druk getraind worden door het personeel. "Niet alleen met de nieuwe werkwijze, er zijn ook veiligheidstrainingen. Ik heb er alle vertrouwen in. Het is zo mooi en zo ruim geworden. Alles verloopt straks sneller. Van het bestellen tot aan het betalen. Dat moet ook, want de overtocht duurt slechts twintig minuten. Onze dienstverlening krijgt zo een extra boost op de Texelstroom." Als hij een filmpje laat zien van het interieur zie je dat hij gelijk heeft. Het ziet er prachtig uit, dit kan haast niet mis gaan.