Marco Witte:
Marco Witte: "Testen of alles werkte zoals het zou moeten werken." Foto: Jeroen van Hattum

"Boot slingerde lekker rustig"

Samen met Maarten Foliant maakte Marco Witte als één van de eerste Texelaars een vaartocht van de Texelstroom mee.

De twee waren aan boord toen de veerboot van Bilbao naar Santander voer. Het was de eerste keer op volle zee (Atlantische Oceaan), dus oren en ogen waren gespitst om te zien en te voelen hoe de nieuwe veerboot zich hield. "Het voelde prettig", vertelt Witte. "De boot slingerde lekker rustig."

Als coördinator van de technische dienst was Witte vanaf het begin betrokken bij de Texelstroom. Dat waren aanvankelijk lange sessies waarbij diverse opties in de technische nieuwbouwcommissie met elkaar werden doorgenomen. Tijdens de bouw zelf was Witte geregeld in Spanje om toezicht te houden op de uitvoering van de werkzaamheden. Dan ging het onder meer om de bouw van de machinekamers, de voortstuwingsruimten (waar zich de roerpropellers bevinden) en de vele leidingen die door het schip lopen. In totaal loopt er zo'n 360 kilometer kabel door het schip heen, merendeels dubbel uitgevoerd voor het geval er een keer storing in een kabel ontstaat.

"Je moest telkens alle systemen nalopen en controleren of alles goed was aangelegd. Daarbij dienen we er ook op letten dat bij alle afsluitingen en leidingen de juiste naambordjes met gegevens terecht kwamen. Anders weet je over een paar jaar echt niet meer wat wat is of waar een kabel heen loopt." Witte moest soms ook aangeven dat leidingen beter vastgemaakt moesten worden. "Dan zaten er bijvoorbeeld onvoldoende schoren op plekken waarvan het toch fijn was als ze er zouden zitten." Tussendoor werd getest of alles naar behoren functioneert. "Dan keek je of kabels niet te warm werden of zo, want dat moet je straks tijdens het varen niet hebben."

Witte verbleef voor het werk geregeld in Spanje. "Eerst in een hotel en later ook wel in een appartement waar we met meerdere mensen van TESO zaten. 's Avonds gingen we vaak op dezelfde plek eten en dan leerde je ook wat Spanjaarden kennen." Als de boot straks is overgedragen, wacht Witte en zijn collega's de klus om alle vaarploegen wegwijs te maken met het nieuwe schip. "Er is genoeg te doen tijdens de trainingen."