Bert de Jonge:
Bert de Jonge: "De eilandbeleving begint meteen aan boord van de boot." Foto: Jeroen van Hattum

"Verrast door hoeveelheid mensen die meedachten over de boot"

Bij de ontwikkeling van vorige schepen was Bert de Jonge uit Drachten gewend dat een paar mensen zich met het betreffende schip bezig hielden.

Zo niet bij de ontwikkeling van de Texelstroom. De Jonge werd in februari 2012 aangesteld als projectleider nieuwbouw bij TESO, Vanuit die positie coördineerde hij de werkzaamheden binnen het bouwbegeleidingsteam en hield hij het overzicht. Dat deed hij samen met Rint de Vries die eerder de werkzaamheden van de Dokter Wagemaker coördineerde.

De Jonge, afkomstig uit de maritieme sector, merkte al snel dat er veel mensen bij de nieuwe veerboot betrokken waren. "In het begin was ik verrast door de hoeveelheid medewerkers die mee dachten." De grote betrokkenheid kwam hem echter niet vreemd over. "Je bouwt hier niet alleen een boot, maar je werkt ook aan het eilandgevoel. Voor veel mensen begint de vakantie zodra ze op de boot zijn. Het is het eerste contact met het eiland, dus dat moet goed zijn." Hij trekt een vergelijking met een veerboot die bij Hamburg over de Elbe vaart. "Dat is ook een overtocht van twintig minuten, maar dat is een platte bak waar je koffie kunt krijgen en verder niets. Het verschil is echter dat je daar enkel het water overvaart en vervolgens weer verder gaat. Met de Texelstroom vaar je naar een eiland toe en die eilandbeleving begint meteen aan boord van de boot."

De Jonge begon in 2012 aan het opzetten van het team dat de Texelstroom op papier ontwikkelde. Nadat in september 2014 de eerste werkzaamheden bij LaNaval in Spanje begonnen, werkte hij wisselend in Nederland en Spanje waar de medewerkers van TESO bij de scheepswerf een eigen kantoor hadden. "Meestal was het twee weken Spanje en daarna was ik weer een week in Nederland."

Met trots laat De Jonge tijdens een rondje over het nieuwe schip de resultaten van alle voorbereidingen zien. Van een lijst met zeshonderd ideeën en wensen die het team doornam, konden er vierhonderd worden doorgevoerd. Dat varieert van grotere liften waarin zelfs een verrijdbaar bed past, tot het gebruik van verschillende kleuren op de dekken en in de trapopgangen om gasten beter te laten weten waar ze zijn. Een andere opvallende verandering zijn glazen panelen op de kopse kanten die dicht kunnen bij storm. "Dan kunnen mensen buiten niet meer door de wind worden overvallen. Dankzij het glas kunnen mensen bij slecht weer aan de lange zijde van het schip nog wel buiten van het uitzicht blijven genieten.