Cees de Waal:
Cees de Waal: "Het is uniek dat je als eiland een eigen veerdienst hebt. Dat mogen we ons best wel eens vaker realiseren." Foto: Jeroen van Hattum

"Het geeft energie hieraan te mogen werken"

Een meisje dat enthousiast "papa, wat een mooi schip" riep en een paar Duitse toeristen die een welgemeend "wunderbar" tegen elkaar zeiden.

Zomaar een moment dat Cees de Waal laatst meemaakte toen hij tussen een paar toeristen op de dijk bij 't Horntje naar de Texelstroom stond te kijken. De Waal liet het ter plekke niet blijken, maar hij was trots de spontane reacties op de nieuwe boot te horen. De afgelopen vijf jaar was hij als directeur van TESO nauw betrokken bij de nieuwe boot. Bij het uitwerken van de ideeën, het doornemen van de zeshonderd wensen die waren gedaan, de aanbesteding, de contractbesprekingen met LaNaval, de bouw van het schip en de seatrials om alles te testen. Een zeer omvangrijke klus waarvoor hij regelmatig naar Spanje pendelde, maar een verantwoordelijkheid die hij naar eigen zeggen met eer en genoegen droeg. "Het geeft energie om aan zo'n project te mogen werken."

Volgens De Waal zijn er bewust veel mensen bij de ontwikkeling van het plan van eisen betrokken. "De volgende boot komt na 2031 in de vaart. Dit betekent dat je bij vervanging van de Schulpengat niet lichtzinnig omgaat met de kans om samen vorm te geven aan een nieuwe veerboot. Dit met de ambitie om onze doelstellingen op het gebied van milieuwinst, kostenbeheersing en kwaliteit te verwezenlijken. Het is uniek dat eilanders zelf eigenaar zijn van hun veerdienst en zelf bepalen wat er gebeurt. Dat mogen we ons best wel eens realiseren."

Tot in detail kan De Waal vertellen over alle duurzame toepassingen aan boord. Het komt er kort gezegd op neer dat de Texelstroom minder brandstof verbruikt dan de Dokter Wagemaker, terwijl de nieuwe boot meer auto's kan vervoeren. TESO is vanwege het gebruik van CNG (gecomprimeerd gas), zonne-energie en groene walstroom ook minder gevoelig geworden voor eventuele toekomstige stijgingen van brandstofprijzen. "Vanuit het buitenland is belangstelling getoond voor de Texelstroom. We verwachten dat andere partijen door ons opgedane kennis zullen gebruiken om elders ook een aanzet te geven aan een verdere verduurzaming van onze sector."

De bouw was niet alleen rozengeur en maneschijn. Tot aan de tewaterlating in juli 2015 kende het project volgens De Waal een redelijk verloop, maar daarna werd het geduld van TESO op de proef gesteld. Het schip zou oorspronkelijk in januari op Texel arriveren, maar het werd eind mei. Vanwege een soortgelijke ervaring met de Dokter Wagemaker werd volgens De Waal bij de contractbesprekingen in 2014 al rekening gehouden met mogelijke vertraging. "We hebben met de werfdirectie de afspraak gemaakt dat tijdsvertraging voor TESO geen nadelige financiële consequenties zou mogen hebben. Daardoor verkeerden we de afgelopen maanden gelukkig in een relatief gunstige positie zonder financiële druk waarin we het belang van de kwaliteit en een nette oplevering konden laten prevaleren boven andere zaken." Het bouwbegeleidingsteam, de vaarploegen en de onderhoudsdienst waren door de vertraging langer met de bouw bezig. "Vooral dankzij hun inzet en flexibiliteit kan het project netjes worden afgerond." De Waal blijft ondanks de vertraging achter de keuze voor LaNaval staan.

Hoewel trots houdt De Waal het begrip tevredenheid nog even op zak. "We moeten eerst zien hoe alles in praktijk uitpakt, bijvoorbeeld met het energiemanagementsysteem. Maar het is voor mij als Texelaar een eer geweest om dit met vertrouwen van de Raad van Commissarissen en de Ondernemingsraad te mogen doen." Na de boot liggen er voor De Waal voldoende volgende uitdagingen. De afronding van de noodvoorziening op 't Horntje is aanstaande, de kantoororganisatie wordt anders ingericht en daarna wacht het opknappen van het haventerrein en de infrastructuur in Den Helder. "Er is nog zat te doen hier."