De zonnepanelen op het topdek van de boot.
De zonnepanelen op het topdek van de boot. Foto: Gerard Timmerman

Boot 's nachts verwarmd met warmte van koelwater motor

"Het schip accelereert snel", zegt directeur Cees de Waal op het moment dat de Texelstroom snel uit de veerhaven van 't Horntje wegvaart. "Dat is te danken aan de batterijen die aan boord staan."

Het is een bijeffect van de batterijen die zich onderin het schip bevinden, vergelijkbaar met elektrische auto's. De batterijpakketten behoren tot de vele duurzame voorzieningen die op de nieuwe Texelstroom zijn aangebracht. Alles met één doel: zoveel mogelijk energie besparen om de kosten van de overtochten laag te houden en om de omgeving zo min mogelijk te belasten.

Bedoeling is dat de Texelstroom tachtig procent van de afvaarten op één motor gaat varen en dat die optimaal wordt belast. De tweede motor kan uitstaan dankzij de batterijen die tijdens momenten van piekbehoefte energie leveren en worden opgeladen terwijl het schip in de fuiken ligt. Dat betekent dat er straks als het goed is geen rookpluimen meer te zien zijn als de boot uit de haven vertrekt. "Want rookpluimen worden vooral veroorzaakt door een ongunstige en afwisselende belasting van de motor."

De Texelstroom is voorzien van vier motoren, waarvan de twee hoofdmotoren geschikt zijn voor gebruik van diesel en CNG. Dat houdt in dat er aardgas dan wel biogas kan worden gebruikt, waardoor het verbruik van diesel tot circa twintig procent wordt teruggedrongen. Streven van TESO is zoveel mogelijk te gaan varen op CNG, daarvoor worden in oktober de opslagtanks (buffers) op het dek achter de stuurhuizen geplaatst.

De Waal verwacht ten opzichte van de Dokter Wagemaker een energiebesparing die kan oplopen tot tien procent. Het energie-management-systeem van de Texelstroom wordt de komende tijd tijdens de vaart zo ingeregeld dat verbruik van brandstof het meest efficiënt plaatsvindt. De twee CNG-buffers worden 's nachts via het CNG-station op 't Horntje gevuld als de boot in de fuik ligt. De Texelstroom wordt de eerste veerboot van deze omvang in Europa die op CNG gaat varen. De uitstoot van koolstofdioxide wordt met 20 procent en de uitstoot van stikstof met 85 procent teruggedrongen. Fijnstof, roet en zwavelstofdioxide behoren bij CNG tot het verleden.

Andere duurzame blikvanger zijn de 462 zonnepanelen op het dak die op zonnige dagen tot 150 kwh per uur aan stroom opwekken, dit betreft circa tien procent van het totale energieverbruik van het schip. De groene walstroom die 's nachts in de batterijen wordt opgeslagen, draagt volgens De Waal eveneens bij aan een reductie van de vaarkosten. Minder zichtbaar is het hergebruik van de warmte uit het koelwater van de motoren. Onder in het schip ligt een tank van negentig kuub waarin het koelwater van de motoren wordt opgevangen met een temperatuur van ruim 80 graden Celsius. 's Nachts wordt die opgeslagen warmte gebruikt om de boot op temperatuur te houden. Voor het sanitair wordt gebruikt gemaakt van grijs water dat wordt hergebruikt. In de machinekamer wordt het water gereinigd en daarna gaat het terug in het circuit om de wc's mee te spoelen. "Dat bespaart op jaarbasis vele liters aan drinkwater."