Landbouw onderzoekt winnen van gas uit vergisten Texels gras

De Texelse landbouw en de Gasunie bekijken de mogelijkheden om biogas uit Texels gras te gaan winnen.

Dat liet landbouwvoorzitter Arnold Langeveld vrijdag weten bij de presentatie van de nieuwe landbouwvisie. Er wordt bekeken of er op het eiland een biovergister kan komen waarin gras en bermgras wordt vergist tot biogas. "Het gaat om een pilot en het is allemaal nog in een pril stadium." Volgens Langeveld is er sprake van droge vergisting. Bedoeling is dat het restproduct van de vergisting als compost over het land wordt uitgereden. "Op deze manier zouden we uit gras gas kunnen winnen waar de nieuwe Texelstroom op kan varen." Gas winnen uit gras is een relatief nieuw verhaal. Elders in den lande lopen al experimenten om via droge vergisting gas uit gras te winnen.

Wageningen Universiteit noemt het als een potentieel alternatief voor de reguliere vergisting. Er is sprake van droge en natte vergisting: het verschil zit hem in het vochtgehalte van het organisch materiaal dat wordt aangevoerd. Texel telt minstens vierduizend hectare aan grasland. In het verleden zijn diverse pogingen ondernomen tot biovergisters op het eiland, maar dat liep telkens spaak.


Armin van Buuren

Niemand minder dan Armin van Buuren promoot Texel. De clip voor Freefall, het nummer dat hij maakte met BullySongs, is opgenomen op en boven Texel en werd vandaag gelanceerd. Jan Boyen Rienks van het Paracentrum is door het dolle heen. De clip is te vinden op onze website.