Het trekpontje werd geloodst door Jan Lap.
Het trekpontje werd geloodst door Jan Lap. Foto: Job Schepers

"Je moet hier lopen om 5 uur 's morgens"

Bij kaasboerderij Wezenspyk aan de Hoornderweg nabij Den Hoorn zijn zaterdag het eerste Texelse schapenmuseum en de wandelroute Skéép en Lantskap geopend. De herbouwde boet is prachtig geworden.

Het museum bevindt zich in de boet die verplaatst werd van de Duykerdam in Den Burg naar een plaats in het weiland achter Wezenpyk. "Er heeft voor de ruilverkaveling ook al een boet bij Wezenspyk gestaaan. Maar dan op de plaats waar nu de Hoornderweg loopt", vertelt Anton Witte, eigenaar van Wezenspyk uit. Veel van de oude boet is er overigens niet over. Op twee balken en een stuk muur met een inscriptie uit de Tweede Wereldoorlog na is alles nieuw. "Bij de herbouw bleek veel ongeschikt voor hergebruik. In het vierkant bleek vuur te zitten". legt Witte uit. Het mag de pret niet drukken, het eindresultaat is prachtig geworden. Het eerste echte Texelse schapenmuseum werd gerealiseerd in samenwerking met "'Loodsen door het landschap" en de nieuwe wandelroutes ook in samenwerking met vereniging voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer De Lieuw.

De andere twee wandelingen die tevens gelanceerd werden– route Wambinghe en route Polderpad – lopen vanuit Den Hoorn respectievelijk noordwaarts richting De Westen en oostwaarts langs de herstelde havensluis. Hoewel start- en eindpunt van de ommetjes bedacht zijn vanuit het dorp, bieden de routes ook aansluiting op bestaande paden. Voor de route Skéép en Lantskap is dat richting de Hogeberg en voor de wandeling Wambinge richting De Dennen en het strand. Een vierde wandeling, route Neeltjesnol aan de zuidkant van het dorp, is nog in ontwikkeling. Er is een wandelkaart beschikbaar van de nieuwe routes en langs de routes zijn informatiekanalen geplaatst. Het museum is nog niet compleet ingericht, maar de verwachting is dat alles voor het einde van dit jaar voltooid is. De opening werd door burgemeester Michiel Uitdehaag verricht door het starten van een door Videolux gemaakt film over de geschiedenis van de schapenhouderij op Texel. Buiten is een kolk gegraven, waar de schapen lekker lagen te luieren. Een oude maisopslag is opgenomen in de wandelroute. De blatende schapen geven het museum een levendige indruk.

Trekpontje

Daarna liepen de bezoekers gezamenlijk een stuk van de route tot het pontje over de ringsloot van de Prins Hendrikpolder. Volgens Werner Dros, die verantwoordelijk was voor de aanleg, is het voor iedereen aan te bevelen om de route eens te lopen bij het krieken van de dag. "Rond vijf uur 's morgens. Dan is het rustig en is Texel op zijn mooist. Iedereen zou dat een keer moeten zien", stelt hij. Samen de burgemeester, Marian Merkelbach van De Lieuw, Nettie van de Brake van de Loodsstichting en enkele kinderen maakte loods Jan Lap de eerste overtocht met het pontje.

Nadat alle opvarenden weer droog aan wal waren gestapt vertrok het gezelschap naar dorpshuis De Waldhoorn in Den Hoorn. Daar werd aan de hand van foto's gepresenteerd hoe het er met de overige onderdelen van het loodsproject voorstaat. Aan bod kwamen onder meer de loodsbakens, de opwaardering van het veerhaventerrein, de renovatie van het Walvisvaardershuisje en de inrichting van het dorpsplein.