Grietje en Biem Trap kregen zaterdag bezoek van burgemeester Uitdehaag.
Grietje en Biem Trap kregen zaterdag bezoek van burgemeester Uitdehaag. Foto: Job Schepers

"Naar het café was er niet bij"

Ze kennen elkaar uit het dorp waar ze beiden geboren en getogen zijn. 8 juni waren Biem Trap (85) en Grietje Trap-Ellen 83) uit Oosterend zestig jaar getrouwd. Zaterdag en zondag werd hier uitvoerig bij stilgestaan.

We spreken de jubilarissen zaterdag in hun woning aan 't Hof in Oosterend, waar ze sinds enige jaren wonen. "We hebben altijd aan de Kotterstraat gewoond. Dat huis was veel groter. We zijn allebei geboren in Oosterend en er nooit vertrokken", vertelt Grietje. Biem en Grietje leerden elkaar kennen in de kerk. "Er was iedere zondag instuif met een grote groep jongens en meiden. Je kon dan tafeltennissen, sjoelen en schaken. Ook hadden we ieder jaar op een zaterdagavond een grote toneeluitvoering. Naar het café was er in die tijd nog niet bij. Daar hadden we het geld niet voor. Als je op zondag naar de kerk ging, kreeg je een halve cent mee van je ouders voor de collecte. Als je bedenkt dat een ijsje al een halve stuiver kostte, kun je je voorstellen dat er geen geld voor een biertje was", herinnert Biem zich nog goed. Uitvoerig wordt aan de aanwezige burgemeester uitgelegd hoe het leven van het echtpaar er uitgezien heeft. Biem was visserman en zes dagen in de week van huis.

Grietje zorgde thuis voor de vijf kinderen, als een probleem ziet ze dat niet: "Ik kom zelf ook uit een vissersgezin. Ik wist dus wat het inhield." Biem vult aan: "En als ik thuis kwam, hoefde ik mijn gezag niet te laten gelden. Grietje wist zich uitstekend te redden met de kinderen." In de jaren dat Biem op zee zat was de zondag de enige echte familiedag. "Vaak kwamen ze pas op zaterdag thuis en soms dan vaak in de middag. Zondag als ze weer uitvoeren, zwaaide ik hem uit." Nu, zestig jaren na hun huwelijksdag is het vitale echtpaar nog steeds erg gelukkig. "We hebben nooit ruzie." Het jubileum werd zaterdag ingeluid met een viering in de Maartenskerk. 's Avonds waren vrienden en familie uitgenodigd in Kaap Skil. Zondag, na de kerk, werd een tocht gemaakt de Jan Plezier. "We laten het allemaal over ons heen komen. De kinderen zijn al sinds januari bezig geweest met regelen', legt Grietje uit.