Wat ik zeggen wou

Windmolen

Texel in 2020 zelfvoorzienend in energie? Dit is wat de gemeenteraad omstreeks het jaar 2000 besloten heeft. Sindsdien heeft de Texelse politiek de boot wat betreft windenergie zorgvuldig af weten te houden. Wel werden wat bezuinigingsmaatregelen getroffen, hier en daar wat zonnepanelen gelegd en groene stroom via TexelEnergie aangeschaft. Eigenlijk allemaal, op z'n Texels ,"doekies voor het bloeden". Voor wie de Texelse taal niet beheerst, lapmiddelen. Hoe kan het bestaan dat men op dit eiland de goudmijn die de altijd aanwezige en soms hinderlijk harde wind in zich heeft, niet volop benut?

Natuurlijk zijn er mensen die windmolens niet mooi vinden, spuuglelijk zelfs. Maar alles op ons prachtige eiland kan toch niet mooi zijn ? En wat de een lelijk vindt, vindt de ander mooi. Gelukkig maar! Er zijn ook Texelaars die windmolens verachten omdat ze met behulp van subsidie gefinancierd worden. Dat doet me denken aan het volgende gesprekje. "Heb je het al hoord, ergens op Tessel benne ze bezig een klein Tesselaartje te maken die niet van subsidie houdt". "En , gaat het ze lukken?" "Nee, ze benne er mee stopt, ze konne er gien subsidie voor krigge".

Ik ben al een jaar of zeven vrij intensief bezig met windmolens en wel zo eigenwijs om te beweren dat ik alle indianenverhalen die er over windmolens verteld worden weet te scheiden van de werkelijkheid. Maar als je in discussies over windenergie met cijfers en bewijzen komt, merk je al snel, die is "teuge". En eerlijk gezegd, dat is op de duur nogal vermoeiend.

Maar vooruit, nog eentje dan. Met drie grote molens (het merk noem ik uit voorzorg maar niet) met een vermogen van 7,6 MW kunnen we alle stroom opwekken die Texel per jaar gebruikt en dat is 75.000.000 kWh. En waarom weet ik dat? Bij Medemblik staat zo'n zelfde molen al bijna vier jaar te draaien en die produceert per jaar 23.000.000 kWh. En op Texel waait het harder en vaker.

Dus, om Texel aan duurzame stroom te helpen hebben we nodig: drie grote windmolens!!! Dat u het maar weet, want Pieter de Vries maakt er zo 30 van.

Tot slot. Woensdagavond gaat het gebeuren. Dan gaan we zien of de plaatselijke politiek bereid is eindelijk stappen te maken richting duurzaamheid. Hopelijk zijn ze wijs en zetten ze het (led)licht op groen voor de draagvlakpeiling.

Klaas Eelman

Oosterend