Texelse landbouw vertelt eigen verhaal

Verdere ontwikkeling van technologie in de landbouw, behoud van het huidige oppervlakte aan landbouwgrond, producten die zich onderscheiden en behoud van de ondernemer in cultuurhistorisch landschap zoals het Hogeberggebied en het oude land van Texel.

Enkele kernpunten uit de nieuwe landbouwvisie die de Texelse landbouw heeft opgesteld. Het rapport werd vrijdag gepresenteerd. Het is de opvolger de landbouwrapporten uit 2000 en 2005. Het nieuwe rapport is een visie geworden waarin de Texelse landbouw, goed voor een omzet van circa €50 miljoen per jaar en werk voor tien procent van de beroepsbevolking, zijn eigen verhaal vertelt. Er wordt vooruitgeblikt naar de komende tien jaar.

De centrale boodschap van het stuk: de landbouw wil graag in gesprek met gemeente, provincie, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, hoogheemraadschap en andere partijen om de eigen kernpunten verwezenlijkt te krijgen. "We reageerden eigenlijk te vaak op plannen van anderen", zegt voorzitter Arnold Langeveld van LTO Noord KAVB Texel, "en we kwamen te weinig met eigen initiatieven."

Een belangrijk punt in het rapport is dat het huidige areaal aan landbouwgrond op het eiland niet verder afneemt. Volgens de landbouw is er genoeg grond beschikbaar gekomen voor natuurontwikkeling. "Voor een vitale sector is het huidige landbouwareaal het minimum." De Texelse landbouw gebruikte in 2015 in totaal 8671 hectare waarvan 6750 hectare agrarisch bestemd was.

In de visie wordt de wens uitgesproken om windmolens te plaatsen. De landbouw zegt mogelijkheden te zien. "Met enkele grote windmolens kan het streven van de gemeente om in 2020 zelfvoorzienend in energie te zijn behaald worden." De landbouw maakt zich ook hard voor het behoud van De Staart voor alle verkeer inclusief landbouwverkeer, omdat de weg een belangrijke verbinding tussen oost en west is.

De landbouw maakt zich verder hard voor het voortbestaan van een onderhoudsvergoeding voor het beheer van tuinwallen en kolken in het landschap. De landbouw neemt het ook op voor de schapenhouderij op de Hogeberg. "Bemesting en begrazing van de graslandpercelen en een beheervergoeding voor de schapenboeren zijn noodzakelijk." De landbouw wil verder gaan met de berging en het vasthouden van zoet water op het eiland om verzilting tegen te gaan.

Er werkten meer dan vijftig agrariërs, bestuurders van Texel en anderen mee aan de nieuwe visie. Texel telde in 2015 totaal 196 agrarische bedrijven met een hoop jonge agrariërs die klaar staan om de bedrijven voort te zetten.