Cees Hooyschuur:
Cees Hooyschuur: "De Slufter en De Muy zijn steeds weer anders als je er komt. Het is een mooi gebied vlakbij mijn deur." Foto: Jeroen van Hattum

Men is hier rustiger en minder gehaast

Er zijn veel mooie plekken op Texel, maar voor mij zijn dat De Slufter en De Muy. Het is steeds weer anders als je er komt en het is een mooi gebied vlakbij mijn deur.

Wat is je favoriete plek op Texel?

Hoe ervaar je de mensen op Texel?

De meeste mensen op Texel zijn zeer behulpzaam en staan graag klaar om je te helpen of te steunen . En ze zijn veel met hun eiland bezig voor nu en later, zodat het later ook een mooi eiland blijft.

Hoe beleef je de natuur op Texel?

Natuur op Texel vind ik mooi met veel variatie. Alleen de versnippering van natuur tussen de landbouw vind ik rommelig. Maar de natuur die we hebben is mooi met veel wilde planten. Ook de vogelgebieden zijn mooie gebieden. Maar we moeten niet nog meer natuur maken. Laten we wat we hebben eerst eens goed gaan onderhouden en niet nog meer proberen aan te kopen. En ook niet de natuur terugbrengen zoals het vroeger was. Vroeger waren het hele andere tijden.

Samenwerken om Texel te behouden zoals het nu is

Hoe beleef je de dorpen op Texel?

Elk dorp heeft zijn eigen charme. In Oosterend, Oudeschild, De Waal en Den Hoorn zijn nog smalle straatjes of steegjes. Echt een karakteristiek geheel met monumenten in de dorpskern. Daar is nog het dorpsgevoel denk ik. De Koog is echt toe aan vernieuwing zodat het meer een eenheid wordt. Den Burg is het grootste dorp van Texel. We zeggen wel eens dat we naar de stad gaan. De Cocksdorp is toch de jongste dorp van Texel. Het dorp moet zich weer een beetje ontwikkelen nu de supermarkt voor het dorp zit. Maar met een mooi plein en nieuwe ontwikkeling in de panden voor in het dorp en een nieuwe straat wordt het weer een mooi geheel. We moeten wel oppassen dat alle dorpen leefbaar blijven voor de eigen mensen die daar wonen.

Wat voor werk doe je op Texel?

Ik werk op bungalowpark Slufterhoek wat ik volgend jaar 40 jaar doe als beheerder. Ook ben ik op Slufterduin jaren beheerder geweest. Het werk wat we doen is breed, we doen zowat alles. Complete bungalows hebben we zelf gebouwd, maar ook het groenonderhoud hoort bij het pakket. In de winter is het altijd het drukst om het hele park weer klaar te krijgen voor het nieuwe seizoen. Ik begon in 1976, toen deden we grasmaaien en snoeien en klein onderhoud. Voor die tijd waren het luxe huisjes van 60 vierkante meter, nu staan er luxe huizen van 100 vierkante meter. Tegenwoordig zijn mijn zoon en schoondochter erbij en zij hebben een groot deel van het werk overgenomen. Mijn vrouw Els en ik doen de schoonmaak van de huisjes, de fietsenverhuur en de broodjesservice. En verder al de kleine dingen aan de bungalows en de hand- en spandiensten op het park.

Wat doe je naast je werk zoal op het eiland?

Ik heb in veel besturen gezeten, maar dat heb ik de laatste jaren afgebouwd. Ik zit nu nog als penningmeester in de O.V.C.E. De Cocksdorp/Eierland, in het bestuur van Bethel, de steunfractie van Texels Belang, in een bestuur aan de overkant en we passen op de kleindochters als het nodig mocht zijn. Voor de rest zien we wel wat op ons pad kruist.

Hoe ben je ooit met Texel in aanraking gekomen?

Ik ben geboren in een straal van één kilometer waar ik nu woon op Slufterweg 199.

In welk café/restaurant op Texel kom je graag?

We gaan elke keer weer naar een ander restaurant om te kijken hoe het daar is en hoe gezellig het is, maar het meest komen we toch bij de buurman naast ons en dat is café De Slufter. Dat is toch makkelijk naast de deur. Laast zei iemand tegen mij "je was er niet, je tafel was leeg", maar zo erg is het ook weer niet.

Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het is?

Veel hoeft er niet te veranderen, de slaapplaatsen die we hebben, moeten we zo houden. Maar we moeten ook niet teveel de jongeren weigeren die er komen, want dat is toch de nieuwe generatie die we nodig hebben. Ook moeten we ons blijven onderscheiden van andere vakantiegebieden. Ik denk dat we goed moeten samenwerken binnen de toeristenbranche, natuur en landbouw en de andere groeperingen om Texel te behouden zoals het nu is en vernieuwingen te toetsen aan de mogelijkheden die we hebben. We zijn toch Nederland in het klein.

Wat zou er op Texel anders mogen?

Minder politieke partijen. En als je het niet eens bent met je partij, geef je je zetel terug aan de partij, dan blijft die bij de partij. En het wegenonderhoud op Texel kan beter. Sommige wegen en fietspaden zien er echt slecht uit vooral in het buitengebied. Maar de huidige paden mag men eerst wel eens opknappen, vooral het fietspad van De Koog naar De Cocksdorp. Van de Sluftervallei af naar De Koog ziet het 's zomers zwart van de mensen op het pad maar het ligt er belabberd bij.

Goede herinnering aan Texel?

Dat zijn er meerdere, zoals het Polderfeest in 2010 waar ik in het bestuur zat. Het was veel werk, maar wel mooi werk met veel bereidwilligheid. Het bestuur van de Strijbosschool waren mooie jaren en de verbouw van Bethel met veel vrijwilligers en steun van de bedrijven. Na vele jaren wordt het veel gebruikt voor vele doeleinden en daar doe je het toch voor.


Wat is er eeuwige zonde aan Texel?

Dat men van heel Waalenburg natuur heeft gemaakt. Het was mooier geweest als men het had gecombineerd met de landbouw.

Waarin onderscheidt Texel zich van de overkant?

Men is hier een stuk rustiger en minder gehaast vergeleken met de overkant. Lukt het vandaag niet, dan doen we het morgen.

Wat doe je over vijf jaar op Texel?

Ik hoop gezond te zijn en te genieten van het leven.

Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van…' willen zien?

Siem Zijm. Een persoon die altijd druk is met zijn bedrijf en die je altijd kan bellen voor een hand- of spandienst.

Cees Hooyschuur: