Janny Koning op het heitje van de Bremakker, haar favoriete deel van het park.
Janny Koning op het heitje van de Bremakker, haar favoriete deel van het park. Foto: Jeroen van Hattum

"Kaal terrein met niets toen we begonnen"

Een kaal terrein van drie hectare groot zonder stroom, water en riolering. Dat was de Bremakker anno 1974 toen Joop en Janny Koning er een camping begonnen.

Anno 2016 is het vakantiepark aan de Tempelierweg aan de rand van De Dennen negen hectare groot met 150 chaletplaatsen, 32 kampeerplaatsen met eigen sanitair en veel ruimte voor natuurontwikkeling. Janny Koning is zeventig jaar geworden en dat is volgens haar een mooi moment om ermee te stoppen. Afgelopen zaterdagavond nam ze officieel afscheid van het park waar ze meer dan veertig jaar ziel en zaligheid in stak.

Joop en Janny Koning begonnen de camping op de plek waar sinds de jaren vijftig eerst jeugdkampen voor welgestelde kinderen werden gehouden. Janny: "De elektriciteit legden we destijds aan met draden die gewoon over het terrein lagen. Als de stroom uitviel zaten we met de gasten met kaarsen in de kantine totdat Joop de elektriciteit had gerepareerd. Sommige gasten vonden het dan nog jammer ook als het licht weer aanging."

Drijvende kracht

Janny was de drijvende kracht op de administratie, deed de bar, het sanitair en was ook op andere manieren altijd op de camping bezig. Eind van de middag zorgde ze steevast voor de maaltijd voor de mensen die aan het werk waren. "En dan had je er maar te zijn", herinnert Berry Koning zich die tijd. "Ik ben nog wel eens zonder eten naar bed gestuurd, omdat ik veel te laat thuiskwam." Zoons Ralph, Erwin en Berry hielpen al snel mee op de camping. Ralph, Berry en hun partners Ilonka en Bianca hebben het park inmiddels overgenomen. Erwin runt Veronica op de haven van Oudeschild.

Volgens Janny was het soms lastig om de kinderen op te voeden op de camping, maar aan de andere kant hadden ze er een geweldige tijd. "Ik vroeg me wel eens af of vriendjes wel deze kant op wilden komen om met hen te spelen, nou dat was geen probleem." Met Ralph, Erwin en Berry werd de duidelijke afspraak gemaakt dat zij niet het leven van een campinggast zouden gaan leiden.

Dat betekende in de praktijk geen goedbedoelde ijsjes van gasten aannemen of frietjes opeten die na het bakken in de kantine waren achtergebleven. Tijdens het interview wordt er het nodige gegrapt over die periode, maar achteraf bekeken was het volgens Ralph en Berry wel een juiste beslissing. De twee maken er geen geheim van dat het in het begin lastig was om als broers in het bedrijf samen te werken. Volgens Janny ging het beter door de taken onderling goed vast te leggen. "En we hebben geregeld met elkaar een vergadering om alles goed door te spreken. Dat scheelt ook veel."

Woensdag 10 januari was een zwarte dag; Joop, ook altijd bezig met de Bremakker, overleed op 59-jarige leeftijd. Het was voor de familie het moment om te beseffen dat er meer is in het leven dan werken, maar tegelijkertijd was er het besef dat ze het levenswerk van Joop graag wilden voortzetten. Zelf heeft Janny inmiddels andere activiteiten opgepakt zoals het begeleiden van gehandicapte sporters en ze is vrijwilligster bij Hospice Texel geworden. De Bremakker wordt met een gerust hart achtergelaten. Tijdens een rondje over het park laat ze met trots zien hoe het gelukt is om chalets te realiseren met veel ruimte ertussen en hoe met een ecologisch maaibeleid kleurrijke bermen zijn ontstaan. "Het is prachtig hier."